Bæredygtig livsstil i sommerhuset

Velkommen til nye læsere. Og så lige lidt om, hvordan en eksistentiel minikrise blev til købestop, som blev starten på en bæredygtig livsstil (eller noget der ligner)

Hej derude. Jeg findes endnu. Også selvom jeg ikke har skrevet eller postet noget i månedsvis (mere om det længere nede). Men til min store glæde har jeg, på trods af radiotavsheden, fået en masse nye læsere hen over sommeren.

Egentlig troede jeg, at min skrivepause ville betyde at bloggens faste læsere ville flygte over stok og sten, og at nye læsere aldrig ville finde vej til mit lille hjørne af internettet. Men åbenbart skal man bare holde op med at skrive, hvis man vil tiltrække nye læsere. I disse spam-tider er det måske ikke den værste strategi …

Post-ferie blues og skriveblokade

Nå, men her har i mig tilbage efter en (lidt for) begivenhedsrig sommer, hvor David og jeg har rejst rundt i Japan. Efter ferien blev jeg virkelig ramt af “komme tilbage til virkeligheden”-syndromet og mistede helt lysten til at skrive for en stund.

Det hænger måske sammen med, at alt bare bare gik lidt galt i ugerne efter ferien. Ikke sådan ambulance-galt. Men vi ramlede bare ind i den ene øv-episode efter den anden.
Bilen brød sammen. Igen. (Den have været på værksted i månedsvis før sommerferien med en regning på 75.000 kr. til følge). Vaskemaskinen strejkede (men det gjorde vandreserverne ikke, kan jeg fortælle. Hej, oversvømmede badeværelse.) Katten blev syg. Hundehvalpen kom i oprørsalder og blev helt umulig.

Små, dumme first world problems, der var totalt drænende for min energi og skrivelyst. Det var nu ikke ideerne eller inspirationen der manglede, men selvom jeg har noteret de første 100 emner, jeg gerne ville skrive om, har det bare været, og er stadig, lidt so-so med energien. Jeg håber, den snart kommer tilbage. Måske er dette lille navlepillende og deprimerende indlæg dét, der skal vende skuden?

Startskuddet til en bæredygtig livsstil

Men nok om mig. Eller rettere: slet ikke nok om mig, for jeg ville egentlig bare give en kort introduktion til min blog, til de nye læsere, der har sluttet sig til.

Jeg startede bloggen i februar i år, fordi jeg begyndte, i stigende grad, at føle, at mit liv var blevet for overfladisk, og at pengene, der bare fossede ud ad lommerne gik til helt fortkerte formål og ‘behandlede’ nogle symptomer, som penge slet ikke skal indvolveres i. Samtidig udviklede jeg en form for allergi overfor powershopping, overforbrug og materialisme. En materialisme jeg desværre selv har været stolt bannerfører for lige siden jeg som 15-årig udskiftede Pondus-kontoen med et Dankort.

For at ‘re-boote’ mit forhold til penge og af-materialisere mig selv ud af mit forbrugsmønster, (som jeg bl.a. har skrevet om her), satte jeg mig for at holde en shoppingpause. Et købestop. Det varede fra ca. midt-januar og frem til midten af juli.

Og det var virkelig en øjenåbner.

I dag er jeg ikke non-shopper længere, men jeg har grundlæggende ændret min måde at forbruge på.

Nu shopper jeg efter hvad jeg har brug for, og jeg tager ikke på shoppingture for lige at se om noget frister. Jeg nyder til gengæld, når der så er noget jeg mangler, at gå og lede efter det helt rigtige. Og selvom jeg forsøger at passe lidt på pengene, er det dog ikke pengene, der bestemmer, hvad jeg køber. Jeg ser primært på kvaliteten og om det er bæredygtigt produceret. Og ellers køber jeg genbrug.

Orker man det dér bæredygtighed?

Med andre ord har den største livsstils-forandring ikke været min målsætning om at bruge færre penge og ‘shoppe mindre’. Det var bare dét, der startede det hele.
Den største forandring skete mere gradvist, og den handler om, at er blevet bevidst om, at konsekvenserne ved overforbrug og manglende omtanke har langt mere vidtrækkende skadevirkninger end en svækket privatøkonomi. Jeg fik simpelthen et behov for at begynde at træffe mere bæredygtige valg helt generelt.

Da vores vaskemaskine gik bananas efter vi kom hjem fra sommerferie (med tre kæmpe kufferter med snavset tøj) sagde en af min kolleger: “nå men så bestilte I vel bare en ny?”. Jeg svarede, at maskinen faktisk er ret ny, og at vi da bare skal have den repareret – og at jeg ikke synes det er særligt bæredygtigt bare at smide den ud. Til hvilket hun svarede:

“Nå men jeg har tre børn og en hund, så hvis det var mig, havde jeg købt en ny LIGE med et samme. Mit liv skal jo også være bæredygtigt!”

Lige præcis den bemærkning synes jeg understreger problemet med at leve bæredygtigt.
Det, at skulle ændre vaner eller lade sig nøje med mindre komfort eller bare have ekstra besvær med noget – det tror jeg er hovedårsagen til, at vi, de fleste mennesker, bare bliver ved og ved med at svine med resurserne. Bæredygtighed er ligesom ikke rigtig noget man orker…

Og netop dette problem har fået mig til at blive ved med at blogge.

Bæredygtighed er for alle!

Nu er det blevet en slags hobby for mig at implementere nye bæredygtige løsninger i mit liv, tit på det helt banale hverdags-petitesse-niveau. Jeg vil rigtig gerne bevise, at det kan lade sig gøre at ændre vaner – og at alle kan leve mere bæredygtigt.

Så selvom jeg ikke er non-shopper (lige nu, om ikke andet), så er jeg stadig i gang med at ændre min livsstil, mine vaner og mine synspunkter. Og jeg er rigtig glad for jer læsere, der følger med, da det giver mig en forhåbning om, at der er mange, der som mig har behov for at sadle om. Eller rettere har indset klodens behov for, at vi sadler om.

Nu vil jeg ikke skrive “tak for jer”, da det er det vamleste udtryk jeg kender (tæt efterfulgt af “alt er love” og “smuksak”), men tak FORDI I følger med på min blog. Det gør mig rigtig glad at vide, at nogen derude læser det jeg skriver, og forhåbentlig kan bruge det til noget. Og hvis I kan det, så husk at dele det på Facebook.

Og så lige en bonusinformation –  selvom jeg for tiden ikke poster helt regelmæssigt her på bloggen, lægger jeg mange af mine ideer mv. på min Instagram. Den hedder hello_missfuzzypants – og der kan I også følge lidt med, hvis I har lyst.

Kh ML

2 meninger om “Velkommen til nye læsere. Og så lige lidt om, hvordan en eksistentiel minikrise blev til købestop, som blev starten på en bæredygtig livsstil (eller noget der ligner)

  1. Dejligt du er tilbage Marie Louise. Det er sådan et vigtigt emne du tager op og forholder dig dejlig lavpraktisk til, så jeg selv bliver inspireret til at gøre det samme og tænke over mit forbrug🙏🏻 Bliv ved med det i dit eget tempo.

    • Tusind tak, Christel. Det er jeg virkelig glad for at høre 🙂 Håber I har det godt i det franske.

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)