Hvis du ligger inde med en masse rester af nødder, kan du nemt lave saltede snacks til dine gæster.

Vupti: Lav lækre snacks ud af dine triste rester

Lad mig lige starte med en disclaimer: Jeg er ikke nogen stor kok. Godt, pyha. Så er det sagt. Men hvorfor så et indlæg om at lave snacks? Jo, ser du, man behøver ikke være en stor kok for at for at få nogle lækre snacks ud af trætte rester, der snasker rundt på bunden af køleskabet, frugtskålen eller i brødkassen. Tværtimod. Disse restemad-snacks er totalt idiotsikre, men skal nok imponere alligevel! Her kommer et par bullet-proof ideer til hvordan du kan redde dit rugbrød, franskbrød, agurker, rødløg og ukurante nødderester, så du kan reducere dit madspild.

Jeg har gennem den sidste måneds tid udfordret mig selv til at prøve at få noget ud af enhver rest vi har haft derhjemme ved at undersøge, eller måske ligefrem selv finde på, hvad man kunne få ud af dem for reducere mit madspild og dermed spare penge. Derfor er listen måske også lidt random, men ikke desto mindre består den af fødevarer, som de fleste har rester af fra tid til anden. Glem alt om mystisk pyt-i-pande eller eksotisk biksemad: Det her er “enkelt-ingrediens” restetricks, og altså ikke forslag til, hvordan du får en fortryllende karryret ud af at vende bunden i vejret på grøntsagsskuffen.

NB: Fremgangsmetoderne nedenfor er på slump, og er blevet udført lidt tilfældigt, så hvis du vil være helt sikker på at gå korrekt til værks, har jeg også fundet nogle ‘rigtige opskrifter’, som du måske vil føle dig lidt mere tryg ved 🙂 Men hey, det er ikke rocket science, så  vær ikke bange for at prøve dig frem. Hvis jeg kan, kan du også!

Fra knastørre rughumpler til sprøde rugbrødschips
Uhm. Rugbrødschips må være mine foretrukne snack uber alles. Dit tørre rugbrød kan nemt laves til lækre rugbrødschips, som kan gemmes og serveres som snacks til drinks, enten alene eller måske med en lille klat paté eller sammen med lidt ost og garniture. De er også fine at have med i en lille zip-lock bag på farten.

Fremgangsmåde i store træk
Skær rugbrødet i tynde skiver og herefter i mindre bidder. Læg dem på en bageplade iklædt bagepapir og pensl herefter skiverne med en blanding af olivenolie, salt, peber og hvidløg. Hvidløget kan udelades (but why would you?). Bagetiden og temperaturen varierer lidt, afhængig af din ovn. Kig jævnligt til dem og mosl dem lidt rundt på pladen. Lad dem køle helt af, så al væske er fordampet, før du lægger dem i et lufttæt glas.

For en mere præcis fremgangsmåde, kan du følge den her gode opskrift fra bloggen Livets Små Ting  (som dog ikke er med hvidløg, but don’t judge).

Fra gammelt hvedebrød til lækre bruschetta og brødcroutoner.
Brug aldrig mere penge på små kiks/mini-toast til ost eller canapeer. Lav hellere dine egne bruschetta-brød, som du kan bruge til tomat-bruschetta, svampetoast eller tilbehør til en osteanretning. Følg samme fremgangsmåde som med rugbrødet, men juster eventuelt skivestørrelsen og bagetiden til det brød, du har med at gøre. Du kan også drysse en smule revet parmesan over brødene. Husk at vente med at hælde dem på glas til de er helt dampet af og kølet ned. Ellers risikerer du at de mugner, og så er du lige vidt.

BONUS: Du kan også snitte dine franskbrødsrester til små tern (brug en meget skarp kniv), i stedet for skiver, så de i stedet bliver til brødcroutoner, som du kan bruge i salater. Bagetiden skal i så fald reduceres.

Saftige syltede agurker på ingen tid.
Uhm. Findes der noget bedre end en sur-salt agurk ovenpå paté, sammen med frikadeller eller andre rustikke retter, eller som surt modspil i en salat? Det er SUPER nemt at lave sine egne syltede agurker. Så hvis du synes, at din agurk er begyndt at hænge lidt med næbbet (som man siger), så er det måske fordi, den skal ende sine dage i et eddikeopkog som syltede agurker?

Fremgangsmåde i store træk
Lav et opkog af eddike (f.eks. lagereddike), salt, sukker og evt lidt peber (jeg foretrækker hele korn). Hvis du ligger inde med laurbærblade, så smid 2-3 blade i blandingen. Sukkeret og saltet skal opløses helt, før du tager gryden af varmen.
Lad herefter lagen køle af, før du hælder den over agurkerne, som du har skåret i tynde eller tykke skiver, efter behag. Sørg for, at lagen dækker agurkerne helt. Opbevar dem i et lufttæt glas på køl. Du kan spise dem med det samme, men jo længere lagen får lov at sætte sig, jo mere smag får agurkerne.
For en mere præcis fremgangsmåde, kan du følge denne nemme opskrift fra bloggen Maden i Mit Liv.

Lav snacks ud af resterFarvel til sure (rød)løg
Jeg synes, det er SÅ irriterende, at man i de fleste supermarkeder kun kan købe EN HEL POSE med rødløg, når man bare skal bruge et enkelt. Vi spiser ikke så tit rødløg hjemme hos os, og det har tidligere resulteret i, at de blev for gamle og suk, smidt ud. Men ikke længere! Jeg er nemlig begyndt at sylte de overskydende rødløg, og foruden den mest indbydende pink farve (mad må jo gerne være pænt), så smager de altså HELT forrygende sammen med ost, eller som surt tilbehør til fede retter, f.eks. med svinekød, eller som garniture til fisk.

Fremgangsmåde i store træk 
Lav et opkog af eddike og sukker. Når sukkeret er helt opløst, tager du gryden af varmen. Mens lagen køler af, snitter du rødløgene i både eller skiver, efter behag. Herefter hælder du lagen over rødløgene, så det dækker. Opbevar dem i et lufttæt glas på køl.
For en mere præcis fremgangsmåde, kan du følge denne fine opskrift fra Louises Madblog.

Saltede nødder på nul-komma-fem
Ok, nødder er nok ikke lige den madrest, vi smider mest ud af. Kan de overhovedet blive for gamle? Jeg synes nu alligevel, jeg vil videregive mit tip til hjemmelavede saltede nødder – fordi: kender du ikke det, at du rydder op i skabe og så skuffer og finder så en masse smårester af nødder og kerner? En kvart pose med cashewnødder her, en lille mandler håndfuld der, og en hulens masse andre nødder og kerner du investerede i, dengang vi alle sammen skulle bage stenalderbrød. Det kan være lidt svært at finde på, hvad man skal bruge alle nødderesterne til, hvis der ikke er særligt mange af hver slags. Mit tip er, at du laver en superhurtig omgang blandede saltede nødder, som udgør virkelig lækre snacks til enhver situation.

Fremgangsmåde i store træk
Lav en saltlage bestående af  vand og en stor portion salt (den billige bordsalt går fint an, gem din Maldon salt til andre formål). Når saltet er opløst, hælder du nødderne ned i lagen og lader dem trække minimum en halv time. Herefter fordeler du nødderne på en plade med bagepapir og bager dem i ovnen. Husk at røre rundt jævnligt. Du kan også drysse med lidt chilipulver eller grillkrydderi for at give nødderne en lidt røget smag. Når nødderne er færdige, skal de være helt dampet af, før du hælder dem på glas.
Brug nødderne til tapas, i salater, eller når du lige trænger til en salt-snack.
For en mere præcis fremgangsmåde, kan du følge denne supergode opskrift fra Frøken Kræsen.

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)