Ugens shout-out: Kemiluppen tjekker, om din make-up er farlig

Appen Kemiluppen fortjener verdens største shout-out. Den gratis app kan nemlig fortælle dig sort på hvidt, om din kosmetik indeholder hormonforstyrrende stoffer, parfume eller andet, der er skidt for din hud.

Endelig kan den fortælle dig, om dine produkter er skadelige for miljøet. Hvis du ikke allerede har kemi-appen, så vil jeg råde dig til at hente den i en fart. Det er nemlig noget af en øjenåbner at se, hvor mange af de “naturlige” produkter, der er fyldt med giftigt bras.

Kemiluppen afslører, om netop dit produkt skal skrottes

“Hvad er chancerne for, at Kemiluppen har netop MIT yndlingsprodukt i databasen?”, tænker du sikkert. De er ret gode. Faktisk har jeg endnu ikke stødt på et brand, der ikke var repræsenteret i Kemiluppens indeks. Men skulle du være uheldig ikke at kunne finde det du søger, kan du sende et billede af produktet til Forbrugerrådet, der står bag Kemiluppen. Kort tid efter, vil dit produkt blive oprettet i databasen, så du kan få klar besked.

Grøn kolbe giver grønt lys

Kemiluppen vurderer produkterne ud fra fem indholdsparametre: Parfumestoffer, Planteekstrater der kan give allergi, Andre allergifremkaldende stoffer, Mistænkt for hormonforstyrrende stoffer og Miljøbelastende stoffer. Hvis produktet scorer højt (dvs lavt) på alle parametre, får det scoren “Grøn Kolbe”, (A-Kolben). Hvis det derimod halter bagefter på et enkelt parameter, får det en “B-Kolbe”. Og hvis det er sløjt på flere områder, får det en “C-Kolbe”. De farvede kemikolber er placeret som små ikoner ud fra hvert produkt, så hvis du ikke orker at læse det med småt, kan du nøjes med at finde den grønne kolbe, for at sikre dig , at produktet er i orden.

En smutvej væk fra kryptiske varedeklarationer

Appen er helt genial at bruge som pejlemærke til de produkter, man bør undgå. Men den er også en kæmpe hjælp til finde de produkter, der er værd at prøve af. Jeg har længe haft en mistanke om, at min hud reagerer negativt på al den parfume, der er i mine

Meget makeup er stopfyldt med kemi. Kemiluppen guider dig til de bedste produkter.
Kemiluppen giver ren besked om al slags kosmetik, også din farvestrålende makeup.

produkter. Derfor er jeg nu i gang med at udskifte hele molevitten, lidt efter lidt, som det gamle bliver brugt op. Og jeg må indrømme, at jeg ikke rigtig orker at sætte mig ind i lange, indviklede varedeklarationer. Derfor er kemi-appen en kæmpe hjælp, så jeg ikke skal sidde og stave mig igennem alt det volapyk, der står på etiketterne.

Danske mærker i front

Jeg er ret overrasket over at se hvor mange brands, det er lykkedes folkene bag Kemiluppen at komme igennem. Indekset rummer både de helt store internationale kosmetikhuse, og de små nyopstartede danske firmaer, der holder til i en lade i provinsen.

Og apropos danske mærker: Hold da op, hvor er der efterhånden mange gode danske kosmetikfirmaer, hvis produkter hverken skader huden eller miljøet. De fleste “Grøn kolbe”-mærker i kemiluppen er danske (måske fordi indekset overvejende er dansk). Alligevel synes jeg godt, vi kan være stolte af, at så mange danske producenter har fokus på bæredygtighed.

Jeg kan godt lide ideen om at støtte de små danske producenter. Desuden er det rent miljømæssigt også bedre at købe noget, der ikke er blevet fløjet halvvejs rundt om jorden. I den nærmeste fremtid lancerer jeg en ny artikelserie, hvor jeg tester en række af de danske “Grøn Kolbe”-mærker for at se, om de også kan stå distancen kvalitetsmæssigt, når nu kemiappen har givet dem grønt lys.

Kemiluppen er både simpel og brugervenlig

Kemiluppen er enormt brugervenlig og simpel. Den har lige præcis de funktioner, man skal bruge og ikke andet. En god søgefunktion, en liste over kategorier og en scannefunktion. Sidstnævnte gør det muligt at sende et billede ind af det produkt, man gerne vil have oprettet i databasen. Desuden er der en smart favoritliste-funktion, så man hurtigt kan finde frem til de produkter, man overvejer at købe, fordi Kemiluppen har “frikendt” dem. Selvom man er nonshopper, så skal huden stadig plejes. Så næste gang, jeg mangler produkter, bliver det med hjælp fra Kemiluppen. På den måde kan jeg nemt finde bæredygtig hudpleje og kosmetik uden parfume.

2 meninger om “Ugens shout-out: Kemiluppen tjekker, om din make-up er farlig

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)