Ugens Shout-out: Det gratis pivedyr kan forbedre din førstehjælp og redde liv

Har du styr på førstehjælp?
Har du styr på førstehjælp? Hvis du gerne vil lære at redde liv, så lær at bruge en hjertestarter og at give førstehjælp. Pivedyret er også en god prøveklud, hvis du vil øve dig på hjertemassage. Foto: TrygFonden.

I denne uge handler Ugens Shout-out hverken om forbrug, non-shopping eller madspild. Men jeg synes bestemt godt, at vi kan kalde førstehjælp for bæredygtighed. Og det kan vi godt lide her på bloggen!

Jeg har efterhånden deltaget i rigtig mange kurser i førstehjælp. Og selvom det har været de samme teknikker, der er blevet instrueret i, må jeg indrømme, at jeg ikke følger mig 100% tryg ved at lægge en vidt fremmed i aflåst sideleje, give mund-til-mund og udføre hjertemassage. Og jeg er helt sikkert ikke den eneste, der trænger til et brush-up på førstehjælp. Derfor har TrygFonden lanceret kampagnen “Piv for Liv” (kan man andet end at elske det navn?), hvor Fonden gratis uddeler en slags pivedyr, som du kan bruge til at øve førstehjælp. Det fortjener et kæmpe shout-out! Hvis vi allesammen får tjek på vores førstehjælpsevner, så øger vi chancerne betragteligt for, at vi kan hjælpe vores medmennesker og redde liv!

Førstehjælp før rusturen

Jeg glemmer aldrig første gang, jeg deltog i et førstehjælpskursus. Det var i forbindelse med, at jeg skulle være “rus-vejleder” for nye studerende på Roskilde Universitet. Bare det, at man skulle tage kursus i førstehjælp for at være “egnet” siger lidt om, hvordan rusforløbet af stablen.

Det fine pivedyr kan hjælpe dig med at blive bedre til førstehjælp.

Kurset varede i fire timer, og så vidt jeg husker, var jeg nærmest mere forvirret efter kurset, end før jeg tog det. Især fordi instruktøren lagde alt for meget vægt på alt det, man ikke skulle gøre, særligt når det gjaldt hjertemassage. Så måtte man ikke trykke for hårdt. Men man måtte heller ikke trykke for blødt. Og hvis man fuckede op i tidsintervallen mellem kunstigt åndedræt og hjertemassage, ja så kunne man sgu ligeså godt give op og køre direkte til krematoriet. Sådan ca. Resultatet blev, at jeg var bævrende nervøs ved tanken om måske at skulle yde førstehjælp en dag.

Lidt bedre blev det, da jeg nogle år senere skulle tage kørekort, hvor jeg igen skulle tage det lovpligtige førstehjælpskursus. Her havde instruktøren den holdning, at man bare skulle gøre sit bedste. Give fuld hammer med hjerte-massagen og blæse godt i gennem ved mund-til-mund-sessionerne.

Og ja, hvis “emnet” kradsede af, så var det jo nok ikke, fordi man have pustet fem gange i stedet for tre. Den holdning kan jeg godt lide. For selvfølgelig er det bedre at prøve så godt man nu kan, frem for at hive den store teoribog frem i førstehjælp og lade perfektionismen råde og spilde kostbare minutter.

Men det bedste er selvfølgelig den gyldne mellemvej: at prøve så godt man kan, men dertil også, i det mindste, have bare en lille smule pejling om, hvad man foretager sig. Derfor er jeg så vild med Piv for Liv-kampagnen. Ved hjælp af en lille rød fætter af et pivedyr kan du øve din hjertemassage-teknik og dermed blive bedre til en af de helt centrale hjørnesten i almen førstehjælp. Det kan naturligvis ikke erstatte er rigtigt førstehjælpskursus, men som jeg ser det, er det SÅ meget bedre end ingenting.

Pivedyret er endda helt og aldeles gratis, og det kan bestilles lige her.

Jeg har bestilt mit, og jeg glæder mig til at at holde “pive-aften” og blive skarpere til førstehjælp. Også uden en rustur i sigte.

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)