Rolig, Askepot! Få det fineste festtøj for få penge

Din bedste veninde skal giftes, og du vil selvfølgelig gerne se supergodt ud på hendes store dag. Desuden skal din niece døbes, din grandfætter skal konfirmeres, og dine forældre skal fejre sølvbryllup. Sommeren er højsæson for fester og det kan nemt blive hårdt for din økonomi.

pexels-photo-813544.jpeg
“Nåh den her gamle las? Den her jeg fundet på et loppemarked.”

Hvis du ligesom mig ikke gider have den samme festkjole på til fem fester i træk (med de samme mennesker), kan du ved hjælp af et par alternative metoder sikre dig et fint nyt festskrud, uden du behøver at slagte sparegrisen for at investere i en ny festkjole (eller flere), som du kun får brugt en enkelt gang. Festtøj til f.eks. et bryllup kan sagtens fås billigt, uden det behøver se billigt ud.

Byt-til-nyt med dine veninder
At bytte tøj med sine veninder er den hyggeligste og mest geniale måde at få nyt til garderoben, uden det koster dig en krone. For at jeres tøjbytte-event kan blive en succes, er der dog lige nogle ting, I skal gøre jer klar, før I åbner rosévinen og laver din stue om til showroom.

Det er en god ide lige at forventnings-afstemme med veninderne og blive enige om, at det er festtøj, I vil bytte. Det falder lidt til jorden, hvis du som den eneste medbringer alle dine kasserede balkjoler, mens veninderne meget hellere vil bytte gummistøvler og fleecetrøjer. I bør også aftale, hvorvidt I er med på at lægge lidt kontanter oveni eventuelle byttehandler, så ingen føler sig snydt over at have byttet sin fine Malene Birger silkekjole til en polyestersag fra Gina Tricot.

Sidst, men måske allervigtigst; sørg for at gæsterne til dit byttearrangementer bruger nogenlunde samme størrelse.

Gør som Askepot
: returner kjolen efter brug 
En anden mulighed er at låne sig frem. Her kræver det selvfølgelig, at du passer ekstra godt på tøjet, og måske lige stikker en finger i jorden og finder ud af om kjolen, du har lånt står dens ejerkvinde meget nær. Det er ikke værd at ødelægge et venskab på grund af en rødvinsplet. Husk også at tilbyde at udlåne noget den anden vej, så det ikke kun er dig, der “snylter” på dine veninders lækre klædeskab.

Nyt liv i kludene

Jeg har intet at tage på! Hvor mange gange har man ikke sagt dét, mens man kigger opgivende på bjergene af tøj, der har hobet sig op i skabet. I stedet for fluks at svinge dankortet, kan du prøve at udvælge et par af dine (bedste) kjoler og finde ud af hvorfor du ikke gider dem længere. Er det fordi, du har brugt dem SÅ mange gange, og er dødtræt af, at din kjole er blevet en slags fast fest-uniform? Eller det fordi din figur har ændret sig, så kjolen ikke sidder godt på dig længere? Uanset hvad, findes der masser af tricks til at puste nyt liv i din forhenværende yndlingskjole.

Hvis kjolen er en smule for kort, og du er vokset fra det lårkorte look, eller hvis du omvendt synes, at kjolen er for lang og virker “konet”, så tag den med til din lokale skrædder og hør hvad de kan gøre for dig. Ofte kan en kjole lægges en smule ned, og man kan altid forkorte en kjole. Hvis skrædderen er for dyr, kan du også bruge Facebook eller dba.dk til at efterlyse billige syersker i dit nærområde. Hvis du bor i København, vil jeg lige slå et slag for Milano Skrædderi (tæt på Nørreport). Deres priser er supergode, og de er virkelig dygtige til alle typer skrædderarbejde.

Du kan også overveje at få farvet din kjole; det ændrer nemlig fuldstændigt kjolens karakter, og kan opdatere den til sæsonens hippeste farve. Hvis din kjole er lavet af et skrøbeligt materiale, f.eks. silke, er det vigtigt, at du rådfører dig med en professionel, og man skal nok ikke selv forsøge. Mere robuste stoffer som jersey og bomuld kan du muligvis selv farve i din vaskemaskine. Men spørg dig godt frem, så du ikke ender med en ødelagt kjole og en farvefontaine-spyende vaskemaskine. Du kan købe tekstilfarve i Matas.

 Læs mere om hvordan du farver dit eget tøj her.

Køb brugt – de rigtige steder

Forårsloppemarkeder er det oplagte sted at kigge efter festkjoler for få penge. På loppemarkeder er prisen altid i bund (og ellers kommer den det, når du har charmet sælgeren til at gå ned i pris). 

Brug tid på at researche dig frem til de gode loppemarkeder, eller tøjloppemarkeder, i dit lokalområde, og start fra en ende af med at trawle stativerne igennem for luksusgenbrug.

Hvis du bor i Københavnsområdet kan jeg anbefale Gentofte Loppemarked ved Charlottenlund station, hvor velbeslåede (og velklædte) Hellerup-kvinder sælger ud af gemmerne for få penge. Tag evt. en underkjole på, så du slipper for at stå i din birthday suit, mens du prøver din fremtidige brudepigekjole.

Og få så lige din medbragte mor/veninde/kæreste eller sælgeren til at tage nogle snapshots fra alle vinkler, for du kan nemlig ikke være sikker på, at der er et helfigur-spejl.

Endelig er det en god ide at have et par heels med i tasken. Intet dræber din prøve-kjole-mojo, som at stå på strømpefødder på en kold parkeringsplads.

Lej en kjole
Jeg har desværre ikke nogen erfaringer med at leje en kjole (endnu), men det lyder for genialt til ikke at dele. Det er nemlig muligt at leje en festkjole. Her taler jeg ikke om et stort lilla 80’er taft-skrud, som man typisk kan leje i en kostumeudlejnings-forretning. Næh, de nye websites, der formidler kjoleudlejning tilbyder fede designer-kjoler fra samme eller sidste sæson.

Et sted med virkelig fine kjoler til leje er Daydream CPH , der har et rigtig lækkert udvalg af kjoler, som ser meget bryllups-gæst-egnede ud.

Selv skal jeg til et enkelt bryllup her til sommer, og hvis jeg ikke tager min fine festkjole på fra sidste år, vil jeg helt klart forsøge mig med at leje en kjole. Godt for min non-shopping og godt for planeten ikke at skulle købe endnu mere nyt festtøj, som man kun får brugt alt for lidt.

 

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)