Non-shopping, forbrugskvalme og nye ambitioner

Julen er en forbrugsfest uden lige. Julepynt, der glimter farvestrålende, store læs med gaver og jeg kunne blive ved. Hvordan mon næste jul bliver, hvis jeg stadig holder fast i non-shopping?
Julen kan virkelig være et forbrugs-show uden lige, og år efter år får jeg en slags shopping-tømmermænd, når vi rammer januar.

Januar måned er for mange en anledning til at love sig selv bod og (selvfor)bedring. starte med at løbe, tabe sig, kvitte smøgerne, være mere nærværende osv. Mit projekt er, at jeg vil få styr på mit forbrug og dermed bedre overblik over mine økonomi og booste min opsparing. Og – uha – så vil jeg se, om non-shopping mon er noget for mig.
Min vilje til at få bedre styr på min økonomi har bygget sig op over tid, men efter julen fik jeg (igen i år) sådan en slags kvalmende mæthed. Jeg var bare mæt af forbrug, mæt af tøj, mæt af salgstiltag, der blot har til formål at få os til at forbruge på livet løs. Helt uden omtanke.

Jeg tror også, at alle de genbrugs- og bæredygtigheds trends og kampagner, som man ser alle vegne har fået mig til at vågne op. Overforbrug er dårligt for vores planet, for vores privatøkonomi og vores livskvaliet på længere sigt. Jeg har bare fået nok.

I den første uge af januar var jeg på shopping to gange under januarudsalget, hvor jeg målrettet gik efter ting jeg manglede og som jeg har ventet med at anskaffe til det kom på udsalg. Men herefter besluttede jeg, at jeg ikke fremover mangler noget, og ikke skal bruge mere nyt tøj/sko/makeup/indsæt selv).

Et par dage efter fortalte to af mine nære veninder, at de har besluttet sig for ikke at shoppe i et år. De havde simpelthen besluttet sig for at ‘dyrke’ non-shopping. Det lyder i mine ører ret vildt, og jeg må sige, at hvis det lykkes for dem ikke at shoppe i et år, er jeg dybt imponeret. Men da de er ret viljestærke begge to, så jeg tror godt de kan nå i mål. Uanset hvordan og hvor længe, så er non-shopping missionen en virkelig god ide, som jeg vil forsøge at prøve af.

Men et helt år med non-shopping? Den ambition har jeg ikke – bl.a. fordi jeg har en række udlandsrejser planlagt, og der har jeg ikke lyst til at spinke og spare. Men indtil da – der skal den have hele armen, og jeg vil finde ud af, hvor alle mine penge egentlig bliver af … At de to føromtalte veninder er gået all in på non-shoppingen gør kun eksperimentet endnu sjovere. Jeg glæder mig meget til at høre deres erfaringer, og dele mine egne.

Inspiration til min debut med non-shopping

Jeg har brugt de sidste par uger på at læse en masse bøger, artikler og blogs om at skære ned på at shoppe, spare penge osv. Især bloggeren NeoHippie har været med til at give mig blod på tanden (og tak for det). Hun har virkelig mange gode non-shopper indlæg, og har inspireret mig meget. Tjek hendes blog ud, hvis du også vil have masser af inspiration til at leve bæredygtigt og praktisere non-shopping.

Men i stedet for kun at læse hvad alle andre gør, fik i stedet lyst til at skrive mine egne tanker om non-shopping ned. Og det er jeg så begyndt på. Desuden er min mand, David, allerede megatræt at at høre på mig, så det er også lidt for hans skyld haha 🙂

I det næste indlæg fortæller jeg mere om baggrunden for, at jeg har fået lyst til at skære ned og naturligvis også fortælle om, hvordan jeg har tænkt mig at gribe min selv-intervention an. 

ML

4 meninger om “Non-shopping, forbrugskvalme og nye ambitioner

 1. Du har vidst allerede taget hul på missionen (med eller uden dine veninders definition af begrebet non-shopping), når dine tanker går i retning af:

  “efter julen fik jeg (igen i år) sådan en slags kvalmende mæthed. Jeg var bare mæt af forbrug, mæt af tøj, mæt af salgstiltag, der blot har til formål at få os til at forbruge på livet løs. Helt uden omtanke.”

  Held og lykke med din mission. Jeg vil love dig, at du vil få et helt andet forhold til at shoppe, og at din kvalmende mæthed vil tiltage i den process. Det er i hvert fald hvad der skete for mig.

  • Mange tak skal du have! Ja, synes allerede jeg har fået et meget andet forhold til penge, men nu har jeg også “været i gang” i fire måneder. Hvad med dig?

   • Jeg har været i gang i nogle år nu. Det var min eks, der fik mig på sporet.

    Nu kan jeg rent faktisk opleve at blive stresset af at shoppe, på linje med den klassiske mandetype, der hader at gå med sin kone eller kæreste ud at se på tøj, eller shoppe.

    Da jeg som mor er nødt til at købe nyt tøj til mit barn i voksealderen, er jeg nødsaget til at shoppe tøj til ham med jævne mellemrum. Det får jeg ikke dårlig samvittighed over, da det jo hører med til omsorgen for mit barn.

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)