Når bæredygtig livsstil bliver en vane, men der stadig er lang vej igen

For mig er en bæredygtig livsstil at købe genbrug, når det er muligt.
Bæredygtig livsstil går for mig hånd i hånd med at købe genbrug, når jeg (virkelig!) står og mangler noget. Her er jeg på Veras Market i København.

Fire måneder er der gået, siden jeg startede mit købestop og besluttede at prøve kræfter med nonshopping. Det har været en kæmpe livsstilsændring for mig, ikke bare på grund af nonshoppingen, men også fordi jeg har justeret på en masse andre små vaner for at få en mere bæredygtig livsstil.

Faktisk synes jeg, at nonshoppingen bare var det første spadestik i forhold til at blive en bevidst forbruger.

Jeg er begyndt at sortere mere affald (og jeg kunne gøre meget mere på det område, må jeg erkende). Jeg skifter løbende husholdningsprodukter ud med svanemærkede alternativer og jeg er begyndt at tænke meget mere i genbrug. For selvom jeg ikke shopper mere, så er der indimellem ting jeg mangler, og så prøver jeg at finde det brugt – og hvis det ikke lykkedes, så finder jeg noget, der er bæredygtigt produceret.

Masser af lavthængende frugter

Det er sjovt som nogle vaner er megasvære at lægge på hylden, f.eks. rygning og sukker, mens andre vaner er ufatteligt nemme at tilegne sig. For mig har det været nemt at droppe shopping (måske fordi jeg også havde en positivliste med ting, jeg stadig kunne anskaffe mig … ), og det har også været nemt at begynde at justere på mit hverdags-mindset og forbedre mig, når det kommer til at leve en generelt mere bæredygtig livsstil.
Det hænger nok også sammen med, at jeg også har valgt nogle indsatsområder, som har været simple og nemme at implementere. Men desværre nok også, fordi jeg ikke har været ambitiøs nok. For de lavthængende frugter som at boykotte plasticposer, slukke lyset efter sig, bruge eco-funktion på vaskemaskinen, købe fairtrade produkter og andre certificerede varer, tage kortere bade, reducere madspild – alt det der – det kræver virkeligt ikke det store.

De områder, hvor det batter meget mere, synes jeg ikke, jeg været god nok til at få has på, og jeg er pinligt opmærksom på, hvad det drejer sig om.

Bæredygtig livsstil – med kød på

Et særligt “smertens barn” er vores kødforbrug. Vi spiser virkelig alt, alt for meget kød. Jeg kan faktisk ikke huske, hvornår vi sidst har haft en kødfri dag! Vi spiser fisk og skaldyr ind imellem, og det er måske en anelse bedre, men jeg må hånden på hjertet indrømme, at vi spiser kylling og oksekød flere gange om ugen.

Selvom vi altid vælger økologi, når det gælder kød, er det jo desværre ikke ensbetydende med bæredygtighed. Snarere tværtimod. For de små landbrug, der producerer økologisk, har typisk ikke de samme stordriftsfordele som det store landbrug, og det betyder jo så, at CO2-udsplippet er større per enhed, når man køber økologi – sådan lidt firkantet sagt.

Det er ikke fordi, vi ikke kan lide grøntsager. Tværtimod spiser vi masser af grønt. Men vi har igennem de sidste mange år vænnet os af med at spise kulhydrater til hverdag til aftensmad. Derfor består vores middag typisk af en salat og noget kød af en art, eller noget kød og nogle forskellige tilberedte grøntsager. Hvis man tager kødet ud af ligningen, så er der så “kun” grøntsagerne tilbage”.

Hvis vi skal begynde på at reducere vores kød-indtag, skal vi derfor igang med at tilberede hovedretter udelukkende bestående af grøntsager, og indtil videre har vores kreativitet (og kærlighed til grøntsager) altså ikke helt formået at strække sig så langt.

Men med ligesom så mange andre forandringer, kan det være en hjælp at starte i det små. Så min næste ambition for at komme i mål med en mere bæredygtig livsstil skal være at have en ugentlig kødfri dag. Så må vi håbe, at David er med mig 🙂 Wish me luck!

2 meninger om “Når bæredygtig livsstil bliver en vane, men der stadig er lang vej igen

  1. Sikke et godt indlæg. Det rammer også noget i mig. Jeg synes egentlig, jeg er ret god til at have kødfri dage, hvis jeg skulle lave mad til mig selv. Her er manden og især børnene en udfordring. Men jeg vil prøve endnu mere på din opfordring. Sommersupper er måske vejen frem. Herhjemme har jeg især dårlig (klima) samvittighed over vores forbrug af flybilletter og bil.
    Drømmer om elbil, men må sande at vi nok er for egoistiske til helt at opgive vores udenlandsrejser, hvor fly er påkrævet.
    Tak for stof til eftertanke

    • Tak 🙂 Uha, dont even start mht flyrejser. Vi kommer ikke til at stoppe med at rejse, og det gør resten af verden heller ikke, så for at lette min dårlig samvittighed fokuserer jeg på de ting,
      jeg kan gøre noget ved. Ikke optimalt, men hellere en beskeden indsats, end ingen indsats, tænker jeg 🙂

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)