Dankortpause: Min første uge på kontantbudget

Så er den første uge med dankortpause allerede gået. Det dejlige blå kort har fået en velfortjent ferie, men pungen har til gengæld har været fyldt til bristepunktet af klingende mønt. To ganske uvante situationer på en gang. Og hvordan er det så gået? Slog kontanterne til, eller havde jeg skudt helt ved siden af?

Dankortpausen indebærer at gemme alle kvitteringer og fører dagbog over det daglige forbrug.
Som nyslået non-shopper gemmer jeg – og gennemgår – alle kvitteringer og fører en lille dagbog over mine udgifter.

Som nævnt, har jeg sat mig for at finde ud af hvor mine penge fiser hen. For at komme til bunds i mysteriet har jeg besluttet – på forsøgsbasis – at leve på et fast uge-budget. Ugebudgettet hæver jeg i kontanter hver mandag, og ellers lever jeg som non-shopper. Det betyder dankortpause og nøje kontrol med hvad de enkelte udgiftsposter består af.


Mit maksimale dagsforbrug har jeg sat til 300 kr., så til en uge hævede jeg 2100 kr. Beløbet dækker husholdningsudgifter, primært madvarer, for mig selv, min mand David og vores kat. Det dækker det, jeg køber i supermarkeder, specialbutikker, renseriregning osv. Dog dækker det ikke faste udgifter, der bliver trukket over BS. Det skal også dække, hvis vi vil have takeaway eller ud og spise, i biografen osv. Det skal lige nævnes, at min mand også har købt ind et par gange i denne uge (ikke medregnet det hævede kontantbeløb). Dette gjorde det naturligvis lettere at få pengene til at slå til her i den første uge med “mad på budget” og dankortpause.

Kvalitetsfødevarer koster knaster

Dagsgrænsen på 300 kr. er højt sat, især for én, der kalder sig for non-shopper. Men jeg gjorde det helt bevidst, så jeg kunne opnå en tilfredstillelse i at holde mig et godt stykke under (fjollet, I know). Det øger selfølgelig også risikoen for, at man maxer ud og bruger de 300 hver dag, men det skete ikke. Tværtimod. For mange lyder 300 om dagen ret højt, men vi prioriterer god, hjemmelavet mad af økologiske råvarer. Selvfølgelig kan man leve af pasta, ketchup og slavebacon, men det gider vi bare ikke, for nu at være helt ærlig. Jeg læste lige om en kvinde, der kun handler ind for 3-400 kr til sig selv og familien på en hel uge. Det er godt nok vildt, og uanset om det er af lyst eller nød, at hun formår at holde sit budget så lavt, så er jeg ret imponeret.

Overskud på næsten 900 kr

Når vores madforbrug er så højt, er jeg nødt til at holde mig selv godt i ørerne og forsøge at få de gode varer til rimelige priser. Jeg har ofte været nødt til at handle ind 2-3 forskellige steder, så det ikke løber løbsk i Irma. Foruden at hæve kontanter og holde dankortpause, har jeg hver dag ført en lille dagbog over, hvad jeg har brugt penge på samt i hvilke butikker jeg har handlet. Og så har jeg noteret, hvad der har været i overskud. Og overskud blev der en hel del af! Det estimerede daglige gennemsnitsbeløb viste sig at være en hel del for højt, for jeg endte med at komme ud med et overskud på 869 kr, og brugte dermed bare 176 kr. i gennemsnit om dagen. Således kostede en uge 1232 kr.

Konklusion fra den første uge med dankortpause

Udgiftmæssigt var ugen ret ordinær og bød ikke på nogen økonomiske overraskelser. Til gengæld er jeg overbevist om, at jeg har brugt en del mindre, end jeg ellers ville have brugt. Visheden om det fastlagte kontantbeløb tror jeg har sat en naturlig stopper for fristelser. Hvis jeg f.eks. ville have købt sushi bare en enkelt aften, ville det have kostet ca. 1,5 dages madbudget. Den tanke gør det nemmere at kigge efter i køleskabet og se, hvad der ligger og så evt. spæde til med friske varer. Vi har også lavet middag med kød fra fryseren to af dagene samt købt grøntsager i Irma via TooGoodToGo-appen og morgenbrød fra Granny’s via YourLocal-appen.

Alt i alt har det været en rigtig snusfornuftig non-shopper uge, hvor jeg virkelig føler mig frelst og artig 🙂 Jeg spændt på, hvordan det kommer til at gå resten af måneden, hvor jeg fortsat vil holde dankortpause og hæve kontanter. Hvis det daglige gennemsnit fortsat ligger ligeså lavt i forhold til det daglige loft, vil jeg sætte max-beløbet ned. Læs med, og se hvordan hele den første måned med dankortpause gik.

ML

En mening om “Dankortpause: Min første uge på kontantbudget

  1. Jeg synes det kører godt for dig, men jeg synes du skal trække Davids forbrug fra dit rådighedsbeløb.tillykke med det fine resultat👍

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)