Fitnesstøj og undertøj i bambus

Materiale-check: Bambus er allevegne, men hvornår kan det kaldes bæredygtigt?

Jeg er helt sikkert ikke den eneste der har bemærket, at produkter i bambus lige pludselig er allevegne. Det bliver ofte markedsført som et bæredygtigt materiale. Det er det også – langt hen af vejen – men der er lige et par ting, der er værd at tjekke, før du kaster penge efter efter nyt tøj af bløde bambusfibre, i den gode tro, at dit bambuskluns er 100% harmløst for miljøet. Og så har jeg fundet to lækre bambus-mærker, som jeg har testet og kan give varme anbefalinger med på vejen. Du kan lige nu vinde lækkert undertøj i bambus i oktober måneds give-away. Mere om det længere nede. 

Barndommens bambus

Hver gang jeg hører ordet bambus kommer jeg til at tænke på min barndom. Vi havde en kæmpe bambus i baghaven, og den var genial at gemme sig i. Godt nok stak den lidt (meget), men når man møjsommeligt fik bøjet de lange, elastiske pinde af vejen, kunne man lave det ideelle gemmested og samtidig føle sig helt Indiana Jones på junglemission-agtig.

Desværre gik den dejlige bambus ud, den døde simpelthen, og da sådan et bambusmonster ikke lige er til at fælde, måtte min far hyre et helt hold af ’arbejdsmænd’ til at grave den op. Det var i starten af 90’erne at bambuskrattet forsvandt – ud af min barndoms baghave og ud af botanik-modebilledet sammen med fuglebadet og stuebirken. Men jeg skal da lige love for, at bambus er kommet tilbage. Måske ikke i villahaverne (eller hvad?), men som materiale der indgår i alt fra undertøj til tandbørster.

Men det er jo nok ikke lige min fars koteletgrunds-bambus, der indgår i alle disse produkter. Efter sigende findes der over 1.000 bambus-sorter verden over, så pandabjørnene har faktisk et meget større menukort at vælge fra, end man skulle tro.

Hvornår er bambus ‘bæredygtigt’?

Jeg stødte først på bambus som beklædningsmateriale for et par år siden, og da var det egentlig mere held end forstand. Jeg ville have en lækker, blød heldragt, som jeg kunne bruge til pilates og barre-træning, og faldt så over en fin model fra Moshi Moshi Mind. Materialet er virkelig blødt, og så har den en rigtig god pasform. Om sidstnævnte skyldes bambusfibrene eller andre faktorer, ved jeg ikke.

I mellemtiden har jeg ikke tænkt så meget på bambus (ja, det kan lade sig gøre!), indtil for nylig, hvor bambusting og sager er begyndt at dukke op overalt.

Som regel bliver bambusprodukterne brandet som ’bæredygtige’, og så blev jeg lige lidt nysgerrig efter, hvori det bæredygtige består. Så efter lidt research kan jeg hermed videregive nogle de hårde bambus-fakta.

Bambus, der i øvrigt er en græs-art, er som udgangspunkt et miljøvenligt alternativ til f.eks. plastik (af indlysende årsager) og af træ, da det jo efterhånden er velkendt, at der fældes alt for mange træer til kommerciel produktion på verdensplan. Bambus er meget udbredt, især i Asien, og da det vokser absurd hurtigt, nogle sorter vokser mange meter om dagen, er der altså ingen fare for, at der kommer bambusknaphed lige foreløbig.

Men – hvis det er de bæredygtige fordele, du går efter, skal du især se på to vigtige faktorer: Er bambusproduktet fremstillet økologisk, dvs. uden pesticider? Og er det fremstillet i et lukket kredsløb (når det f.eks. gælder tekstiler), således at de store vandmængder, der anvendes i produktionen genanvendes? Producenten skal kunne oplyse dig om dette, så spørg lige lidt ind, før du bliver blæst væk af bambussens fortræffeligheder.

Bambusundertøj fra Boody
Det bløde bambusundertøj fra Boody er superbehageligt, og du kan vinde dit eget valgfri sæt!

Bambus i beklædning – og så lige en lille konkurrence

Personligt er jeg rigtig glad for produkter i bambus, og især som tekstil synes jeg bambus er lækkert. Det er åndbart, antibakterielt og svampedræbende fra naturens hånd, og det gør det til et supergodt materiale til træningstøj og undertøj.

Jeg har for nyligt testet to ‘bambus-brands’, der begge kan kategoriseres som bæredygtige på en række centrale parametre.

Det australske mærke Boody producerer undertøj, træningstøj og basistøj i økologisk bambus. Alle styles’ne er helt enkle, uden en masse ’pynt’, men er alligevel rigtig feminine. Og så sidder det bare RIGTIG godt, omend det er lidt småt i størrelserne. Til gengæld er priserne også små, og det kan man jo ikke rigtig klage over.

Boody bliver fremstillet uden kunstvanding af bambussen, og under produktionen genbruges vandet i et lukket kredsløb. Boody er med andre ord et af de bambusbrands, du roligt kan købe. Og vinde! I samarbejde med Boody udlodder jeg nemlig lige nu et valgfrit sæt undertøj. Du kan deltage i konkurrencen her.

Som jeg før har skrevet om, er jeg vild med barretræning, yoga og pilates. Desværre synes jeg, at netop denne form for træning, hvor en hel del foregår ’på måtten’, slider meget på træningstøjet.

Derfor blev jeg rigtig glad, da jeg blev kontaktet af 09 Active, der laver bæredygtigt træningstøj i rigtig god kvalitet. Jeg har ikke rigtig overvejet, at bæredygtigt træningstøj er en ting, men åbenbart, og hurra for det!

Gamle stofrester og nye bambusfibre

09 Active bruger bambus i de fleste af deres produkter, og ellers brugers der genanvendte materialer. Ofte vil der kun være ganske få eksemplarer af hvert stykke tøj, fordi tøjet bliver lavet af stofrester, som bliver opkøbt på fabrikker rundt omkring i Asien, hvor det meste af det træningstøj vi vesterlændinge køber, bliver produceret. Produktionen af 09 Active foregår i et lukket kredsløb, hvor vandet genanvendes.

Jeg har været virkelig glad for mit 09 Active-sæt, dels fordi jeg synes designet er superfedt, men pasformen er også bare rigtig god. Ligesom med Boody formår 09 Active at holde et relativt lavt prisniveau, hvor jeg tror de fleste kan være med.

Træningstøj i bambus
09 Active er et bæredygtigt træningsbrand, der bruger bambus i de fleste styles.

Foruden tøj, er der hundredevis af andre bambusprodukter på markedet. Toiletpapir, cykler og den allestedsnærværende bambustandbørste er bare et lille udpluk. Personligt synes jeg det er en rigtig god udvikling, især når det gælder de varer, der kan erstatte plastik, men som sagt er det værd at undersøge nærmere, om den pågældende bambusting nu egentlig også er så bæredygtig, som den udgiver sig for 🙂

I forbindelse med dette indlæg har jeg modtaget undertøj og træningstøj i gave fra hhv. Boody og 09 Active. Indlægget indeholder reklame links.

Kh ML

2 meninger om “Materiale-check: Bambus er allevegne, men hvornår kan det kaldes bæredygtigt?

  1. Tusind tak 🙂 Jeg bliver så glad for din feedback, for det er lige netop det, jeg gerne vil med min blog. Jeg har faktisk også et skrivebord i bambus fra IKEA, måske er det det samme 🙂 🙂 Så vidt jeg har læst mig frem til, er IKEAs bambus-ting vidst i orden. De har også oppet sig gevaldigt på CSR fronten, til min store glæde. Rigtig god søndag. Kh ML

  2. Rigtig godt indlæg! Meget interessant hvordan visse materialer automatisk giver én følelsen af, at man gør noget rigtigt, noget bæredygtigt, uden at det nødvendigvis er tilfældet altid.
    Så er det dejligt, at sådan én som dig undersøger det så grundigt, så det er nemmere for os andre at finde vej i junglen (bambus – jungle, hø hø ;)). Btw har vi et ret skønt skrivebord fra IKEA, der er småt nok til at kunne stå i soveværelset, som er i Bambus og så vidt jeg husker, produceret på en god og forsvarlig måde.
    Vil straks tjekke de to mærker ud, du har skrevet om! Måske der også er lidt til løb 🙂
    Kh L

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)