Spiir-appen og nogle af de kort, der kommer frem, når der er nye beskeder fra appen.

Kan Spiir-appen hjælpe dig med at få styr på din økonomi – og spare penge?

ANMELDELSE AF SPIIR-appen: Hvis du går i App store og leder efter apps om økonomi og budgetlægning/budgetstyring, vil du hurtigt finde ud af, at det er en værre rodebutik. Der er simpelthen så mange apps at vælge imellem, og flere af dem koster penge (hvilket jo er fair nok, hvis de er gode), men det gør jo så også, at man ikke lige henter dem alle sammen ned, for så at slette dem, hvis de er for sløje (medmindre man da ligefrem VIL spilde sine penge).

Jeg har indtil videre fundet frem til én økonomi-app, som jeg jeg synes skiller sig markant ud fra de andre – og den er – wait for it – gratis!


Appen hedder Spiir
, og er så vidt jeg kan se en danskudviklet app, der fungerer så smart, at den kan kategorisere langt de fleste udgiftsposter, man har haft, og det giver et nemt overblik over, hvor pengene fiser hen. Man kobler blot den farverige fætter til sin bankkonto (eller konti, hvis man vil), og så går den ellers igang med at hente udgifterne ned og indeksere dem.

Vil du VIRKELIG vide, hvordan det står til?
En sjov – eller frygtelig – funktion, afhængig af hvordan man ser på det, er, at Spiir-appen kan fortælle dig, hvordan dit forbrug var fordelt hele sidste år. På en nærmest insisterende måde, har den talrige gange oplyst mig om, at stort set alle mine penge er gået til tøj og sko, (no surprise there), og den fortæller også HVOR meget, det har kostet mig at investere i samme. Den slags informationer niver altså lidt, så beløbet skal bestemt ikke afsløres her (mine forældre læser med), men hvor kliche-agtigt det end må lyde, så er det virkelig noget der giver stof til eftertanke. Især hvis man tænker på, hvad dette enorme beløb også kunne havde gået til. Et par araber-fuldblodsheste, en kæk lille sportsvogn eller en beskeden Strandvejsvilla. Ej, rolig nu, men slemt var det. Virkelig. Virkelig slemt.

Spiir-appen giver overblik over de virkelig kedelige udgifter
En funktion, jeg virkelig godt kan lide, er, at Spiir-appen fortæller dig, hvor mange penge du har brugt på regninger i den forgange måned. Selv regningerne bliver kategoriseret (og de få udgifter, som algoritmen ikke kender, kan man nemt tilføje manuelt). Det er virkelig praktisk, når man lægger budget, idet man på den måde har et supernemt overblik over de faste udgifter. Også her kan man få et par overraskelser, der kan give anledning til at kigge sine faste udgifter efter i sømmene. Hvis “Underholdning”-kategorien for eksempel er ved at flyde helt over, er det måske værd at spørge sig selv, om det virkelig er nødvendigt at abonnere på BÅDE Netflix, HBO, ViaPlay, Spotify og Tidal, eller om mindre mon kan gøre det?

Økonomi ‘gamificeret’
Gamification er blevet lidt af et buzzword, i hvert fald indenfor min branche, og det er da også noget de kloge app-udviklere bag Spiir har benyttet sig af, da de udviklede appen. Foruden en intuitiv og overskuelig menu, består appen’s interface af en række farverige kort (billedet), der hver byder på “fun facts” om din økonomi, eller små quizspørgsmål i stil med: Hvor mange penge brugte du på Transport i sidste måned?

Man kan også sætte en max-grænse for, hvor meget mange penge man må bruge, hvilket, når det bliver overskredet, udløser et digitalt surt opstød fra den lille app, som i håndfaste vendinger opfordrer dig til at stramme op (ikke at jeg har prøvet det. Jo måske en enkelt gang. Eller mange gange.) For mig er denne funktion desværre ikke så nyttig, idet jeg jo for tiden lever ‘kontant’ og derfor kan appen jo ikke vide, at jeg hæver ret store beløb ind i mellem, og at de altså går til mad og wc-papir, men desværre ikke til Chanel-tasker og andet knald. Hvis man derimod primært betaler med kort, er funktionen rigtig smart, og man vil under alle omstændigheder få meget mere ude af appen.

Alt i alt er gamification-elementet rigtig godt lavet, og det er lykkedes godt for udvikleren at lave en app, hvor økonomi faktisk går hen og bliver relativt underholdende. Jeg skal helt klart udforske flere af appen’s funktioner, da jeg kan se, at den har mere at byde på, end de funktioner jeg har prøvet ind til nu. Jeg bruger faktisk Spiir hver dag efterhånden, og vil bestemt anbefale den til andre, der synes godt om penge…

Blog med gode sparetips
Som alle andre apps med respekt for sig selv, har Spiir-appen naturligvis også tilknyttet en blog, og den er faktisk rigtig god. Ikke overraskende handler den om økonomi, og der er masser af gode tips til at spare penge og om nonshopping, som jeg jo er meget optaget af for tiden. Den kan jeg varmt anbefale at følge lidt med i. Det er ikke alle artiklerne der – for mig – byder på så meget nyt under solen, men hvis du er ny i spare-gamet, så er der masser af gode artikler at gå ombord i.

Jeg vil afslutningsvis nævne, at jeg ikke bruger Spiir som en budgetterings-app, men mere some en økonomistyrings-app, der hjælper mig med at få overblik over udgifter og kategorisere mit forbrug, så jeg på den måde kan stor-rose mig selv for at have handlet meget mere i Netto end i Irma, eller nive mig selv bagi, når jeg erfarer, at Matas igen har har pulveriseret månedens sidste hundredelapper (hvis nu det var tilfældet). Og netop dét gør Spiir-appen rigtig godt.

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)