Dameblade og modemagasiner kan være svære at holde sig fra.

Farvel til dyre dameblade og hej til lækre gratismagasiner

Glittede dameblade, der står og frister ved den kedelige kassekø har i årevis været min achilleshæl. Men nu er slut. Helt slut. Dels, fordi jeg er blevet en pivhellig nonshopper, og dels fordi jeg meget sjældent føler, at damebladene har levet op til mine forventninger. Hvis de rent faktisk gjorde mig glad, oplyst og “mæt” af lækre billeder, gode historier og inspiration, havde jeg måske holdt ved, men nej. De giver mig, stort set, intet andet end en ringere økonomi.

Jeg har regnet lidt på, hvor mange penge jeg ca. har brugt på dameblade, og det er ikke så lidt. Jeg har i gennemsnit købt ca. seks ugeblade om måneden (ca. 220 kr), altså 1-2 om ugen. Så har jeg lige toppet den med minimum tre månedsmagasiner (ca. 210 kr). Og det er bare de danske blade. Hvis jeg medregner de udenlandske magasiner, bliver det rigtig sjovt. De koster jo gerne ca. 100 kr. pr magasin, og dem har jeg købt ca. et af om måneden.

Dameblade for 6.000 kr. om året!

Alt I alt bliver det til ca. 530 kr. om måneden, og – hold nu fast – 6.360 kr. om året. Det er jo VILDT mange penge for noget, der (for mig) ikke giver reel værdi. Eller for det meste. Ind i mellem, især med de udenlandske magasiner, synes jeg faktisk, at jeg får noget for pengene: nyder artiklerne, reportagerne, bliver inspireret til fede rejsemål eller læser et godt interview – men jeg synes ikke, at jeg får for 6.360 kroners blandet livskvalitet for mine penge.

Jeg kan godt mærke, at jeg lige skal vende mig til ikke at smide damebladene op på kassebåndet, som jeg har for vane. Forleden fik jeg en instagramreklame for månedsmagasinet IN, som lokkede med et interview med Malou Aamund, som jeg synes er megasej, og per automatik lavede jeg en mental note om at købe det, når jeg alligevel skulle forbi Irma samme dag. Nåh nej, jeg er jo holdt op med at købe dameblade …

Bortset fra vanens magt har jeg på ingen måde savnet damebladene. Hvis jeg lige trænger til et quick fix, snupper jeg et af de mange fine gratis dameblade og modemagasiner, der efterhånden er til rådighed alle vegne, og så er der jo også biblioteket.

Sjovt nok sad jeg og arbejdede på biblioteket forleden, og netop som jeg skulle til at slå mig ned i en cosy stol, gik det op for mig, at jeg havde anbragt mig i deres magasinafdeling, hvor de faktisk har ALLE dameblade og magasiner, også de aller nyeste, til gratis afbenyttelse. Så fik jeg alligevel læst interviewet med Malou Aamund.

Her er mine 5 quick fixes til dameblade og magasiner, der ikke koster dig en krone:

Magasin

Magasin udgiver et toplækkert magasin, der sjovt nok hedder ‘Magasin’. Som man må forvente, er det stopfyldt med reklamer for magasin, men der er også interviews med modedesignere, masser af beauty stuff, nyt om events i København. Alt i alt det, alle de andre magasiner skriver om, forskellen er bare, at det koster gratis. Jeg mener, at det udkommer hveranden måned (og ellers hver måned), og det kan hentes i Magasin.

SKØN

Matas udgiver gratismagasinet SKØN, og det er faktisk rimelig skønt. Det er i hverfald lækkert for alle os beauty geeks, der elsker at holde os orienteret om nye mirakelcremer med videre. Ligesom Magasins magasin er det naturligvis først og fremmest en reklamesøjle for butikkens produkter, men det har også en masse andet stof, og så er det lækkert og velproduceret. Bladet kan hentes i Matas-butikkerne.

LIME

Nettos magasin LIME er måske ikke et dameblad i klassisk forstand, men mon ikke det primært er målrettet kvinder? Det handler dog i mindre grad om mode, men mere om fødevarer, økologi, forbrug, kultur, bøger osv. Der er også en del gode opskrifter, og så er det generelt ret underholdende. Og naturligvis gratis.

Gratis blade på nettet

Hvis du ligesom mig er vild med udenlandske magasiner, så vil du være elske RB Digital, som er en magasin-portal, du som biblioteksbruger kan benytte kvit og frit. Her ligger de nyeste (og ældre!) udgaver af Elle, Marie Claire, Women’s Health og mange, mange andre. Det tager kun et øjeblik at oprette et log-in, og herefter har du adgang til over 350 forskellige internationale magasiner. Win!

eblad.org findes et væld af gratis danske magasiner, typisk udgivet af kommercielle aktører eller interesseorganisationer. Her finder du bl.a. LIME og SKØN, samt en masse andre magasiner indenfor en lang række genrer, bl.a. økologi, forbrug mv.

Blogs

Jeg ved næsten ikke, hvor jeg skal starte eller slutte. Nettet vrimler jo med både supergode blogs og lækre online magasiner om alt mellem himmel og jord. I øjeblikket er jeg ret optaget af at skære ned på unødig kemi i min kosmetik, og der har jeg fået meget ud af at læse bloggen pudderdaaserne.dk, og derudover læser jeg dagligt min svigerinde Julie Karla’s madblog, da den er meget inspirerende og tilmed fuld af nemme og økonomiske opskrifter. Men uanset hvad man interesserer sig for, er der selvfølgelig en blog eller et gratis online magasin om netop det emne. Det er bare at alliere sig med onkel Google og gå i krig.

Biblioteket
Gode gamle biblo. De har jo simpelthen alle blade her, så er du ligesom mig træt af at ruinere dig selv på glittede papirsider, så smut forbi din lokale bogbørs og få dit dulle-fix. Ganske gratis.

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)