En hæsblæsende, dramatisk og nervepirrende jagt på … bæredygtige jeans

Jeg har erstattet mine yndlingsjeans fra H&M med en bæredygtig variant fra søsterfirmaet Weekday.
De gode gamle jeans fra H&M, der nu hænger i laser og er blevet erstattet med jeans i øko-bomuld.

Siden jeg så dokumentarfilmen “The True Cost” på Netflix, har jeg ikke kunnet glemme hvor ufatteligt meget miljøsvineri, der er forbundet med at producere de mest basale beklædningsgenstande, som jeans for eksempel.

Filmen fortæller – i uhyggelige detaljer – hvor meget kemi og vand der bruges på bare et enkelt par jeans: ca. 5 liter ‘kemi’ ( i mangel af bedre ord) og godt 5.000 liter vand!

Og så skal man lige huske, at spildevandet, der af åbenlyse årsager er nærmest selvlysende giftigt, ofte løber ud i floder, hvor de lokale i produktionsområderne henter vand til deres husholdning, bader eller vasker tøj. Fy for pokker!

Simili-jeans og bootcut-ben

Ikke desto mindre har jeg de sidste par måneder været i gang med at gøre min livsstil så bæredygtig som mulig. Og det indebærer også garderoben, som netop nu har akut mangel på – ja, netop jeans.

Og det har ikke været så nemt, som man skulle tro at finde et par, der kan erstatte de tyndslidte yndlingsjeans – men i en bæredygtigt produceret variant i økologisk bomuld.

Jeg  ville egentlig have foretrukket, hvis jeg kunne finde dem i en genbrug eller i loppebutikken. Men det er simpelthen ikke lykkedes. Og jeg har ellers snart støvet rundt i alle Københavns second hand butikker.

Her må jeg sige, at min forfængelighed spiller ind.

Jeg kan da godt finde et par, der teknisk set passer, men desværre må jeg sige, at jeans-moden fra 90’erne med svaj, similisten, mønstersyninger og glimmer lever lystigt videre i genbrugsbutikkerne. Alt for lystigt. Så det bliver nej tak herfra.

Jeg gik derfor på udkig efter et par butiksnye jeans, men nogen der er produceret i økologisk bomuld, som minimum.

Jeans til 2.000 kr?

Egentlig har jeg aldrig været den helt store jeans-pige. For eksempel kunne jeg ALDRIG finde på at give 2.000 kr for et par Acne jeans. Jeg mener – jeans er vel jeans! Jeg køber simpelthen ikke (bogstaveligt talt), at en pris på 2.000 kr. kan retfærdiggøres ud fra et kvalitets-argument. Måske er de liiiidt bedre end high street jeans til 200 kr (ja, og måske ikke!), men jeg nægter simpelthen at tro, at de er SÅ meget bedre, at de er 2.000 kr værd.

Men selvom jeg ikke er cowboybukse-fanatiker, er der altså rart at have 1-2 par behagelige jeans – med masser af stretch – og i en lækker lettere slidt “vask”. Nogen der passer til det meste (uden for arbejdet), og bare er nemme at have med at gøre: Jeans man kan bruge hundredevis af gange, uden de skal vaskes, og hvor strygning ikke er nødvendig. Low maintenance ftw!

De sidste par år har jeg været rigtig glad for H&M’s “jeggings” (gud, hvor jeg hader det navn), der koster bare 349,95 kr. De ligner jeans på en prik, men føles som leggings at have på. Og så er de rigtig bløde og sidder bare perfekt. Men nu er det slut med dem. Jeg skal ikke have 5.000 liter vand på samvittigheden, fordi jeg gerne vil trylle rumpetten mindre.

Billige (!) og bæredygtige jeans

Men tilbage til min jagt på bæredygtige jeans. Mit første stop var H&M, da de ofte har gode basis-sager i deres Conscious-kollektion. Der var dog ingen jeans at finde – men til gengæld en hulens masse ventetøj, hvis nogen skulle stå og mangle …

Herefter browsede jeg rundt på nettet, og efter en del fejlbesøg på velmenende men ufashionable hjemmesider med økokluns, faldt jeg over en virkelig god guide til bæredygtige jeans på bloggen bedremode.nu. Foruden interessante facts om jeansproduktion, er der en masse solide bud på jeansbrands, der fremstilles bæredygtigt. Og til min store overraskelse var der masser af high street brands iblandt.

Indtil nu har jeg kun kunnet finde afsindigt dyre øko-jeans i Acne prisklassen, eller også ganske billige jeans, men som til gengæld lignede noget, der både var unisex OG one-size!?!

I artiklens jeansguide fremgik det, at Weekday (et af H&M-kædens mange søster-brands) siden 2015 udelukkende har produceret jeans i øko-bomuld. Yes, tænkte jeg. Der ligger nemlig en butik 500 meter fra hvor jeg bor, så jeg smuttede faktisk derned med det samme. (Når en kvinde har manglet jeans i månedsvis, skal man ikke udsætte det længere! Old Chinese proverb).

De lækre bæredygtige jeans fra Weekday
Her er så mine fine nye bæredygtige jeans fra Weekday til 350 kr. Foto: Weekday.

Og tænk en gang – jeg fandt sgu et par! Og til bare 350 kr! De minder rigtig meget om mine elskede og behagelige H&M “jeggings” – men lige med den ret afgørende forskel, at de er højtaljede og faktisk får min mås til at ligne on olietanker. Og så er de i økoligisk bomuld!

Sjovt nok gav David mig ret i, at “min røv ser stor ud i de her bukser” (af uforklarlige årsager lever han endnu), men alligevel sidder de sgu egenlig meget flot. Nu skal det da også snart stoppe; alt det hysteri med at man skal være ih og åh så tynd. Jeg gider ikke rigtig bruge så meget energi på det mere.

Så hurra for mig og mine store mås – men mest af alt hurra for Weekday. Hvor er det FEDT, at alle deres jeans er i økobomuld. Og faktisk, fandt jeg ud af i butikken, gælder det langt de fleste af deres bomuldsvarer. Og en lang række andre varer i butikken er fremstillet i genbrugsmaterialer. Jamen hallo, hvordan er det lige gået min næse forbi?

På Weekday’s hjemmeside skriver de, at målet er, at alle produkterne er fremstillet i øko- eller genbrugsmaterialer i år 2020. Det er en stærk ambition, så der skal jeg da klart ind igen næste gang jeg mangler noget, som jeg ikke lige kan finde i genbrugen Under alle omstændigheder will Weekday være min go-to butik, næste gang jeg mangler jeans. Bæredygtige jeans!

4 meninger om “En hæsblæsende, dramatisk og nervepirrende jagt på … bæredygtige jeans

 1. Ha ha, good point Lisser! Har tit stået i det samme dilemma, når jeg har kigget efter en bestemt miljøvenlig husholdningsdims, som man ikke kan få i DK, eller måske koster den bare alt alt for meget herhjemme, så finder man den til halv pris på Amazon, men skal så flyves ind…. Håber virkelig, at der i fremtiden kommer et større og bedre udvalg af bæredygtigt tøj (og alt muligt andet). Og vigtig fact med de skadelige fedtsyrer – det vil jeg huske! 🙂 Knus M

 2. Fedt indlæg Marie-Louise. Jeg synes, det er mega svært at vide hvor jeg skal gå hen for at handle miljøbevidste tøjvarer. Kunne være fedt at vide hvilke brands man skal undgå grundet manglende arbejdstager rettigheder og miljøbevidsthed og hvilke der holder hele vejen. God blog💪🏼

  • Tak Christel, hvor dejligt at høre. Og ja, du har helt ret – det er svært at vide, hvad man skal undgå. De to ting, jeg som udgangspunkt går efter er: Spørg hvor tøjet er produceret. Hvis det er lavet i EU, er der meget gode chancer for, at forholdene for arbejderne er i orden. og 2: Gå efter bæredygtige materialer som GOTS certificeret bomuld og Lyocell. Men jeg tror faktisk, at jeg skal skrive et indlæg om netop det! Tak fordi du læser med. Knus ML

 3. HURRA! For olietanker og nye jeans.
  Jeg kender dit dilemma. Jeg har et par havlgamle jeans fra Mud (købt i Berlin, så vidt jeg husker), som vist også er økologisk mærke med fokus på en produktion, der både skåner vandet og medarbejderne. Win!
  Jeg har ikke set mærket forhandlet i DK, dog, og det føles ret modsatrettet at købe bæredygtige jeans for så at få dem skippet fra udlandet til DK. Lidt ala når diverse VIP’er tager hver sit private fly til klimakonference – målet er godt, men midlet er vel også altid en overvejelse værd.
  Så igen; hurra for at du til dels fandt jeans og derudover fandt dem “lokalt” og for at påskønne jeans, der fremhæver ens popo. (Her kan jeg så lige kaste det fact ind, at fedtet på bagdel holder godt fast i bl.a. skadelige fedtsyrer, så de ikke bliver frigivet!)

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)