Ugens Shout-out: Emballagefri supermarked? Ja, det findes faktisk

Et selfie i det emballagefri supermarked
SÅ glad så Miss Fuzzy ud, da hun langt om længe fik besøgt LØS Marked – det emballagefri supermarked i København 🙂

Forleden besøgte jeg for første gang et emballagefri supermarked. Altså et supermarked helt uden plastic! Og det var en virkelig god oplevelse.

Som jeg har været inde på før, er jeg blevet ret optaget af at forsøge at minimere vores madspild så meget som muligt. Og når man køber tingene i de mængder man lige præcis har brug for – ja så hjælper det rigtig meget i kampen mod madspild.

Det emballagefri supermarked hedder LØS Marked og ligger på Vesterbro i København. Og det var ikke kun på grund af den befriende mangel på plastic, det skiller sig ud. Alle varerne, uden undtagelse, er nemlig økologiske. Og meget, meget indbydende!

I LØS Marked tager man selv sin emballage med. Det kan være glasbeholdere (medmindre man bruger plastic), indkøbsnet, poser osv. Whatever rocks your boat.

Stort udvalg af krydderier i det emballagefri supermarkedFør man fylder sine beholdere op, bliver de vejet,  så man ikke betaler for vægten af beholderne, og så er det ellers om at gå på opdagelse i butikken. Det er også mulighed for at købe glasbeholdere og små stofnet til ganske rimelige priser, hvis man ikke har sine egne beholdere med.

Sjældne specialiteter i det emballagefri supermarked 

Størstedelen af varer er tørvarer som mel, gryn, korn, kaffe, nødder, chokolade, the osv. Men der er utroligt mange varianter af hver slags. Det hele er virkelig smukt arrangeret, og man kan hurtigt fortabe sig imellem de mange typer quinoa, bulgur, krydderier, speltkerner og andet godt.

Der er også en del specialprodukter, som man ikke finder i almindelige supermarkeder. F.eks. kakaonibs, som jeg købte en lille pose af. Jeg har faktisk ingen anelse om, hvordan jeg bruger dem, men min svigerinde, madbloggeren Julie Karla, lovpriser dem ofte på sin blog, så nu må jeg lige studere hendes blog nærmere, så jeg kan få brugt de små aromatiske ‘nibs’.

Den charmerende sæbebar i det emballagefri supermarked

Foruden tørvarerne, som der altså er virkelig forskellige varianter mange af, har LØS Marked også en afdeling for sæber og rengøringsmidler.

Her gælder det samme princip: medbring dine egne flasker, og fyld så op direkte fra de kæmpestore dispensere. Der er også en sæbebar, hvor man med en gammel rugbrødsskærer kan skære sin egen faste øko-sæbe. Topcharmerende!

Perfekt avocado? Search no more!

Stort udvalg af korn og gryn i det emballagefri supermarkedI den lille grøntafdeling med økologisk frugt og grønt er udvalget ret begrænset og priserne temmelig høje. Men til gengæld er varerne simpelthen af prima kvalitet. Avocadoerne er perfekt modnede, og øko-appelsinerne har den fineste farve. Alt stråler.

Endelig er der den ‘flydende afdeling’, hvor man kan vælge imellem flere typer øl, olier, eddiker og endda rødvin. Jeg købte ikke noget herfra, men efter sigende skulle deres øl være supergode. Jeg må have David med, så kan han hurtigt afgøre sagen 🙂

Alt i alt er udvalget rigtig fint. Det er ikke som et almindeligt supermarked, mere som en gammeldags købmand. Og det er helt tydeligt, at der vægtes kvalitet frem for kvantitet. For eksempel spurgte jeg efter almindeligt hvidt sukker til bagning, men det forhandler de ikke, da de bare ikke synes det er godt nok. I stedet kan man få forskellige typer mørkt sukker.

Halvpebrede priser men fantastisk helhedsoplevelse 

Sæber i det emballagefri supermarkedDet eneste minus er priserne. Hvor nogle af varerne er ganske rimelige, endda ret lave, for eksempel de ualmindeligt gode tevarianter, er andre varekategorier, f.eks. frugt og grønt, lige lidt for dyre, efter min mening.

Men det vil nu alligevel ikke forhindre mig i at komme igen.

Især efter øko-rengøringsmidler og opvaskesæbe. Konceptet er simpelthen så genialt og gennemtænkt, og nogle gange koster bæredygtighed desværre bare mere. Men det er det værd, synes jeg.

Dertil kommer, at servicen simpelthen er så god. Det er helt tydeligt, at indehaveren er en ildsjæl, der virkelig er passioneret omkring sin butik og bæredygtighed. Det satte lige prikken over i’et på en i forvejen rigtig fin og anderledes indkøbsoplevelse i det emballagefri supermarked.

 

 

 

2 meninger om “Ugens Shout-out: Emballagefri supermarked? Ja, det findes faktisk

 1. Nu kender jeg ikke lige priserne på krydderierne hos Løs, jeg synes nemlig generelt de er ret dyre – men elsker konceptet. Men Asa spice inde i torvehallerne har virkelig mange økologiske krydderier, og så giver de procenter hvis man selv medbringer emballage til at have det i. Mener det er 10 eller 20%. Og der er også Tante T næsten lige ved siden af asa spice i torvehallerne, hvor man også kan kæbe alverdens te og få det i egen beholder 🙂

  • Hej Anette,
   Har faktisk ikke hæftet mig ved priserne på netop krydderier inde hos LØS, men de andre ting var måske en smule dyrere eller samme priser som f.eks. Irma. Og jeg er enig i, at det kan betale sig at handle hos ASA – især hvis man er til nødder i store mængder! Jeg ANEDE dog ikke det med at man kan få rabat, hvis man medbringer egen beholder. Det er da genialt – tak for tippet! Og Tante T – der køber jeg altid te. De er også så søde til at give smagsprøver og god vejledning, når man vil prøve noget nyt – fedt at de også imødekommer egen-emballage.
   Jeg bor 300 meter fra Torvehallerne, og er derfor heldig at have adgang til en verden af lækkerier uden emballage, men det er dyrt i længden, skulle jeg hilse og sige. Egentlig ikke fordi priserne er SÅ meget højere, selvom mange tror det (hvis man ved, hvor man skal gå hen… men fristelser er der nok af 🙂
   Kh ML

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)