Vejen mod nye forbrugsvaner og non-shopping

Jeg elsker at gå ud og spise, og billedet her er fra en af mine yndlingssteder i Paris, der hedder Monseur Bleu. For mig er mad og oplevelser blandt de svære forbrugsvaner at ændre.
Restaurantbesøg bliver et af de svære områder at skære ned på 🙂

Som beskrevet i tidligere indlæg har jeg sat mig for at lave om på mine forbrugsvaner. Jeg vil skære ned på det overflødige og få hånd i hanke med hvad jeg bruger af penge – jeg er simpelthen begyndt at praktisere non-shopping.

Det er gået hen og blevet et ganske underholdende lille projekt – nærmest som et spil, hvor der konstant popper spare-challenges op, som hver gang de opnås udløser en lille imaginær guldmedalje.

Men – som jeg også skrev – er jeg lidt af en livsnyder, og der er en række ting, som jeg ikke kommer til at gå på kompromis med. Heldigvis er der er masser af lavthængende frugter lige for næsen af mig. Det betyder, at de goder, som jeg virkelig nyder, kan få lov at blive fredet, og de ligegyldige ting (tro mig, der er mange) må blive skåret væk.

De første initiativer jeg har taget for at ændre mine vaner, har jeg oplistet her:

1. Ugentligt husholdningbudget i kontanter! Hvor meget bruger man egentlig på mad, husholdningsartikler, små dimser og dippedutter på ugentlig basis? Hver mandag vil jeg hæve jeg et fast beløb, som skal slå til for hele ugen.

2. Non-shopping*. Det er helt klart det, der kommer til at batte mest på kontoen, da det har været den “post”, der har vejet tungest. Så altså pause med at købe tøj, sko, tilbehør, kosmetik, boligting, osv.

3. Konto-kontrol. Jeg skal til at holde meget bedre øje med min konto. Bliver der trukket beløb, jeg ikke kan genkende? Er der poster, der fylder alt for meget, og hvor meget bruger jeg egentlig? Jeg holder øje med min konto med hjælp fra netbank, saldo-sms og med appen Spiir.

4. Tilbudsjagt: Det er egentlig ikke, fordi jeg sidder og trawler tilbudsaviser igennem, men jeg har tilmeldt mig to anti-madspild-apps, der sælger overskudsmad til spotpriser. Og så forsøger jeg at handle mere i Netto og Fakta, hvor det før primært var Irma og Torvehallerne. Og endelig, så skal jeg stoppe med madspild. Det er for dumt, og jeg kan gøre det langt bedre.

*Non-shoppingen har nogle få undtagelser, der f.eks. gælder hvis noget er gået i stykker beyond repair og jeg IKKE har noget tilsvarende. Eller hvis jeg er løbet helt tør for noget livsnødvendigt, for eksempel makeup/kosmetik. Da må jeg godt erstatte det med noget nyt fra et budgetvenligt brand.

Må man godt spare, selvom man ikke skal?

Hele mit spareprojekt handler ikke om at leve på smalhals, eller “suge på lappen” (et skønt udtryk fra min flinke far).
Egentlig vil jeg bare gerne blive en bevidst forbruger og spare mere op. Og så har jeg også fået virkelig meget nok af overflødigt forbrug – en slags købekvalme.

Jeg er i den heldige situation, at jeg har et godt arbejde og jeg har tag over hovedet. Jeg mangler ingenting, og der er ikke nogle bestemte livsomstændigheder, der gør, at jeg for alt i verden skal spare. Det er en meget privilegeret situtation. Og jeg er meget bevidst om, at hvis man f.eks. er på kontanthjælp og sidder og læser dette, kan det virke helt til grin. Når man er vandt til at leve for få hundrede kroner om ugen, er det sikkert lidt af en joke at læse, at jeg ønsker at spare, men bare ikke på teaterture og blomster. Jeg håber ikke, at jeg støder nogen, for det er bestemt ikke min hensigt.

Forbrugsvaner, der ikke bliver ofre for non-shopping

De forbrugsvaner, som jeg i første omgang ikke vil skære ned på, er alle kendetegnet ved, at det er ting, der virkelig gør mig glad. Jeg vil naturligvis forsøge at se, hvordan jeg kan få nogle af tingene billigere. Og i alle tilfælde vil jeg gerne forsøge at forbruge med mest mulig omtanke, da jeg oprigtigt ønsker at forbedre mine forbrugsvaner.

Her er listen af non-shopping-undtagelser:

1. Bøger. Jeg ELSKER at læse, og jeg elsker at have et stort bibliotek af dejlige bøger. Selvom jeg er begyndt at låne bøger på biblioteket, så har jeg besluttet at jeg i ny og næ gerne må købe en bog, hvis en yndlingsforfatter udgiver noget nyt (og jeg ikke gider vente et år på at fingre i den fra biblo).

2. Blomster. Jeg arrangerer blomster og binder buketter som en lille hobby. Og det giver mig glæde både at arbejde med blomsterne samt at nyde synet af de friske buketter i mit hjem, så lørdagsblomsterindkøbet får lov at bestå.

3. Ballet. Jeg elsker barretræning og ballet, både at gå til det i mit træningsstudie Yo Studios, men også at se det live. Især sidstnævnte koster knaster, men at se ballet sammen med min dejlige mor i vores vidunderlige nationalteater er for mig ren livskvalitet.

4. Gaver: det lyder så helligt, men jeg elsker at give gaver til andre. Det kan være en lille værtindegave, når man er inviteret ud, men selvfølgelig også de uundgåelige fødselsdagsgaver. Det kan også være at sende en buket blomster til en veninde, der er syg eller har det svært, eller måske har noget at fejre. Så det er en af de forbrugsvaner, der heller ikke spares på fremover.

Jeg er virkelig motiveret, så det bliver sjovt at se, om det lykkedes mig at opbygge nye forbrugsvaner, eller om shoppingmønstrene har groet sig fast. Jeg opdaterer løbende bloggen med nye indlæg, hvor jeg gør status på min non-shopping. Læs for eksempel, hvordan det gik mig den første måned.

2 meninger om “Vejen mod nye forbrugsvaner og non-shopping

  1. […] Reglerne for min nonshopping var måske ikke superstrikse, for jeg måtte da gerne jeg gerne få noget nyt, hvis jeg virkelig manglede noget. Men i fem måneder var det faktisk helt slut med egentlige shoppingture, og impulsive “jeg-smutter-lige-ind-i-den-her-butik-og-ser-om-noget-frister.” Den del troede jeg, jeg ville få svært ved at efterleve, men det var det faktisk slet ikke.  […]

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)