Bonusprogrammer, loyalitetspoint og medlemsfordele: er det umagen værd?

Der findes efterhånden bonusprogrammer for alt fra flybilletter, hotelophold, og elektronik til kosmetik, fødevarer og you name it. Og som forbruger er der nærmest ingen grænser for, hvad man kan ‘optjene’ af præmier for sin loyalitet. Men er det bare mer-salgs-crab fra forretningernes side, eller er det faktisk fordelagtigt for forbrugeren at være med i de forskellige bonusprogrammer?

Længes du efter palmer og sol i Dubai, så flyv evt. med Emirates og få gode fordele. De har nemlig et af de bedste bonusprogrammer.
Står du og skal ud og flyve med Emirates, så meld dig ind i deres bonusprogram med det samme. Der skal ikke mange ture til, før fordelene er i hus.

Jeg er medlem af en række bonus- og loyalitetsprogrammer, og er kommet til den konklusion, at JA det kan godt være godt givet ud at være med. Dog er der en række forhold, man skal være opmærksom på, så det ikke ender med, at man køber en masse, man ellers ikke ville have købt, for at opnå ‘points’. I så fald, har man i sidste ende bare brugt flere penge i stedet for at spare penge.

Med andre ord, skal man huske at spørge sig selv, om man ville have købt pågældende produkt eller ydelse, hvis man IKKE fik loyalitetspoint eller andre gratis fordele. Det bør ALDRIG være det, der er den overordnede motivation til at købe.

Noget andet, der er værd at holde øje med, er udløbsdatoen på dine point. Jeg har endnu ikke oplevet et bonusprogram, hvor pointene ikke har en udløbsdato. Det er super ærgerligt pludselig se sin pointsaldo gå i nul, fordi man var uopmærksom. Jeg prøver faktisk, at få dem brugt så hurtigt som muligt, for ikke at falde i den fælde. Også selvom det betyder, at det ikke er den ‘store gevinst’ jeg får for mine point. Men altså – de eneste point, der er noget værd, er dem, man rent faktisk får brugt (hvilken visdom).

Blot for at gøre det helt klart hvad jeg mener med bonus- og loyalitetsprogrammer, så er det den type opsparings-programmer, hvor man optjener dividende/points eller andre ‘gratis’ fordele hver gang man lægger sine penge netop der. Når et givent antal point så er opsparet, kan man veksle pointene til en gratis ydelse eller præmie. Jeg taler altså ikke om alm. medlemsklubber/nyhedsbreve, hvor man får en notifikation når der er udsalg “før alle andre” eller rabatkoder osv.

Jeg har endnu ikke erfaringer med supermarkedernes bonusprogrammer, men jeg har netop tilmeldt mig Coop’s ordning, da jeg ofte handler i deres butikker. Jeg kunne også sagtens finde på at melde mig ind i andre bonusordninger, for mine erfaringer er generelt gode. Især når det komme til rejseaktiviteter, kan der være gode fordele at hente, men flere og flere konventionelle butikker har også fået ganske gode bonusprogrammer.

Her er nogle af de bonusprogrammer, som jeg er medlem af, og som jeg vil anbefale.

Bo gratis på hotel

Hotels.com Rewards må være et af de bonusprogrammer, jeg har haft mest glæde af. Sitet har en favorabel bonusordning, der udløser en gratis hotelovernatning hver gang, man har købt 10 overnatninger. Da vi rejser en del, bliver det til flere gratis nætter årligt. Og det er gjort så smart, at prisen på bonus-overnatningen er beregnet ud fra gennemsnitsprisen på de forrige 10 overnatninger. Det er tilmed nemt at indløse “rewarden”, og reglerne for ordningen er godt beskrevet på deres site. Desuden synes jeg, at hotels.com er det hotel-site, der har det største udvalg og de bedste prise. Så bonusordning eller ej, jeg havde bestilt mine hotelophold her under alle omstændigheder.

Rejs som en VIP

Ej okay – rolig nu. VIP er vidst en overdrivelse, men SAS Eurobonus er en rigtig god medlemsklub, omend det kræver lidt tålmodighed og en helvedes masse rejser, før fordelene viser sig. Kort sagt giver basis-medlemsskabet ikke rigtig nogen fordele, men det er det niveau man starter på, og efter en god portion rejser opgraderes man til sølv-medlem, og siden guld eller platinmedlem, hvis man rejser meget ofte (ofte som i flere gange om måneden, og gerne lange stræk). De points man tjener ved hver flyvning kan bruges på nye flyrejser, eller andre typer præmier, og så udløser de højere medlemsniveauer nogle lækre fordele i lufthavnen såsom lounge-adgang, ekstra bagage, priority check-ind osv. En kæmpe ulempe ved programmet er dog, at når man har opnået et bestemt medlemsniveau, skal det ‘vedligeholdes’, så selv efter en kort periode uden rejser, risikerer man at miste det igen, og så er det næsten forfra. Jeg synes dog alt i alt, det er et godt loyalitetsprogram, og da det ikke koster noget at være medlem, er det oplagt at melde sig ind, når man bor i Danmark og antageligt flyver med Star Alliance ind i mellem (SAS, Swiss, Lufthansa, Turkish Airlines, Austrian mfl.) Kort sagt, hvis du rejser en del, så er Eurobonus et af de bonusprogrammer, som jeg synes det er et must at være medlem af.

Flyv østpå sheik-style 

Emirates’ bonusgram Skywards er supergodt, og der skal ikke mange flyrejser til, før man opgraderes fra basis til sølvmedlem. Som sølvmedlem kan du bl.a bruge Emirates-loungen i Dubai lufthavn. Og de er altså en af de bedre lounges, med supergod mad, rigelig plads og masser af luksuslir. Desuden kan man for ikke alt for mange point købe en opgradering, hvilket jeg en enkelt gang har benyttet mig af  (og nød det helt vildt). Man får også forrang, hvis flyet skulle være overbooket, hvilket jeg også har oplevet. Det resulterede i en upgrade til business class – så var det jo ikke så tosset at være medlem. Medlemsskabet er gratis.
Læs også anden del af indlægget, hvor jeg fortæller flere bonusprogrammer og om de fordele og ulemper, jeg har erfaret med dem.

2 meninger om “Bonusprogrammer, loyalitetspoint og medlemsfordele: er det umagen værd?

  1. Åh Gud hvor rammer du ned i noget, jeg kan genkende. Man skal virkelig overveje det. Dels pga. forbrugsperspektivet – har man nu egentlig brug for den ekstra plaid – men også ud fra det andet tidstypiske perspektiv, vil man dele sine personlige oplysninger med alle mulige random virksomheder? Og hvad sker der med de oplysninger? Jeg har for nyligt fundet ud af, at det kræver en enorm arbejdsindsats at få slettet sin kundekonto hos HM fx. Det kan man simpelthen ikke gøre digitalt, men skal igennem en alenlang telefonkø, personlig samtale og what not. Man kan ikke engang få lov at ændre sine personlige oplysninger som fødselsdato og fulde navn!

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)