Bryllup på budget: Bliv den lækreste brud, uden det koster en formue

bryllup på budget, billig brude kjole, billig brudehåropsætning, spare penge på bryllupUanset om du drømmer om et klassisk prinsessebrag, eller om det er et low-key bohemebryllup, du ønsker dig, er bryllupsudgifter noget, der kan give grå hår i hovedet på de fleste.

Da jeg selv blev gift (og nej, det var IKKE billigt), fandt vi dog alligevel frem til en række måder, der gjorde brylluppet mindre dyrt, end det kunne have været. Ved at bruge vores netværk og en række kreative påfund, lykkedes det os at spare mange penge på vores bryllup og samtidig på opfyldt alle vores bryllupsdrømme.

Her er mine tips til, hvordan du kan barbere toppen af bryllupsudgifterne. Vi starter med at kigge på brudens udstyr, som virkelig kan blive en økonomisk sværvægter, hvis du drømmer om en stor hvid kjole, smukt opsat hår og ja, the works!

Kjolen 1:  Couturedrøm på budget
Jeg drømte om en hvid kjole – og helst en stor en af slagsen. Jeg anede ikke hvor man skulle kigge, så jeg startede med at booke tid hos de konventionelle brudekjolebutikker i indre København. Og det var så fejl nr 1! Kjolerne kostede en formue (15.000 kr og opefter), og var lavet af hæslige materialer, der gav elektrisk hår og stød! Ad – og videre i teksten.

At købe en couturemodel fra Lasse Spangenberg eller Jesper Høvring var ikke en option (prismæssigt ville jeg ikke ofre så meget for en kjole, der skulle bruges én gang), men da jeg ikke kunne finde noget i butikkerne, fandt jeg ud af, at jeg alligevel var nødt til at få kjolen specialsyet. Jeg begyndte derfor at spørge rundt i mit netværk, og tilfældigvis bed en af mine gamle studieveninder (TAK søde Ditte) på krogen og påtog sig at sy kjolen og designe den sammen med mig. Med arbejdsløn til min veninde samt materialer (silkeoverdel og 70 meter brudetulle til skørtet) sammenlagt, kostede kjolen 5.000 kr, hvilket må siges at være i den lave ende, når det gælder brudekjoler.

81
Sjovt nok endte jeg med at få en kjole, der faktisk kostede langt mindre end min mands bryllupstøj. Til gengæld kan hans sæt så også bruges for fremtiden. Fotos: Aske Rif-Torbensen.

Så spørg dig for – der er helt sikkert nogen i dit netværk, der kan sy – og ellers kan du bruge Facebook, Gul og Gratis eller DBA til at efterlyse en syerske. Du kan også tage kontakt til Danmarks Designskjole eller Margretheskolen, og bede om at annoncere opgaven for de studerende. Der vil helt sikkert være en dygtig syerske, som gerne vil supplere sin SU ved at lave en billig men fabelagtig brudekjole!

Kjolen 2: Designerkjole til discountpris
Flere af mine veninder har valgt at købe deres kjole på nettet, og det har faktisk været en succes hver gang. Én veninde valgte at købe en mere konventionel brudekjole (altså fra et decideret brudekjole-brand), og hun havde på forhånd prøvet kjolen i en butik her i Danmark, men fandt så kjolen billigere på nettet (tja, det hader brudekjolebutikkerne, når man gør, men hallo! Det kaldes frie markedskræfter.)

Jeg har også nogle veninder, der har købt de smukkeste designerkjoler på hjemmesiden Theoutnet.com. Hvis du ikke kender sitet, så er det et søstersite til luksus online-butikken Net-a-Porter. The Outnet sælger primært tidligere kollektioner, så priserne er altid 30-60% lavere, og nogle gange kører de kampagner, der skruer priserne endnu længere ned. De har en SUPER kundeservice, så der vil ikke være noget bøvl med at returnere kjolen, hvis den ikke passer.

En af mine veninder fandt en Diane Von Furstenberg brudekjole i fed silke til lidt under 5.000 kr (nedsat fra 20.000 kr.). The Outnet har en fin lille bryllupssektion på sitet, hvor der både er fine kjoler til bryllupsgæster og selvfølgelig brudekjoler og andet billigt (alt er relativt) brudeudstyr.

Drop den dyre brude-makeup
Nej nej, rolig. Jeg skrev ikke “Drop din brude-makeup”, men drop den DYRE brude-makeup. Mange skønhedsklinikker og frisører tager mellem 600-1000 kr. for en brude -makeup (mens en almindelig fest-makeup koster det halve – WHY?), og så kan du fordoble beløbet, hvis du også skal have prøve makeup. SPILD.AF.PENGE!

Jeg brugte igen ‘netværksmetoden’, da det kom til makeuppen, da jeg er heldig at have en veninde, der er uddannet makeup-artist. Så det endte ikke med at blive billigt, men faktisk helt gratis. Hun gav makeuppen til mig som en bryllupsgave, og det var den bedste og mest rørende gave, man kan ønske sig: Nogle timer i selskab med en god veninde og dertil en fabelagtig make-up, der holdt hele natten. WIN! Det kan også være, du har en god veninde, der bare KAN det der med make-up, selvom hun ikke er professionel. Efter YouTube er begyndt at svømme over med DYI-guides og tutorials er mange piger blevet sindssygt dygtige til de forskellige teknikker.

Hvis du ikke er så heldig at kende en velvellig veninde/dygtig make-up artist, er der heldigvis andre måder at komme omkring det.

I Magasins skønhedsafdeling er mange af ekspedienterne professionelle makeup-artister, der er ansat direkte af det brand, de repræsenterer. Det gælder for eksempel hos MAC, hvor jeg kender flere, der har fundet en superdygtig make-up artist til at lægge deres brudemakeup til få penge. Det kræver selvfølgelig, at makeup-artisten ikke arbejder netop den lørdag,  hvor dit bryllup finder sted – men henvend dig i god tid, og beslut dig for, hvor meget du vil give, og om du har brug for prøve makeup. Og så lige et bonustip: Hvis du elsker de produkter, som makeup-artisten bruger, så spørg om du må købe dem. Så kan du være heldig at få nogle supergode, næsten nye, produkter til nærmest ingen penge. Og et fint lille minde fra din store dag.

Få din brude make-up til at vare hele natten

Uanset hvem der lægger din make-up, vil jeg på det kraftigste anbefale at vælge en mineral-foundation til din store dag. Efter min mening er den nye mineral-foundation fra Danish Skincare den mest holdbare, og så er den også god til prisen. Den er faktisk en del billigere end mange af de konkurrerende brands, da der er meget mere produkt i krukken. Desuden stopper den ikke hudens porer til og lægger sig bare SÅ flot på huden.  Og naturligvis parfumefri. Læs mere om Danish SkinCare Mineral Foundation her. 
Du bør også vælge en mascara, der ikke drysser eller bliver tværet ud af f.eks. sved eller tårer (begge dele kommer du nok i nærheden af på netop dén dag). Her er Mirenesse 24 hour mascara et godt bud.

Højt hår til lav pris
Når det kommer til håret, vil jeg igen anbefale at bruge dit netværk, hvis du drømmer om den helt store kransekageopsætning (som jeg gjorde). Det er aldrig billigt at få sat brudehår (og også her er det SÅ meget dyrere end end “almindelig” opsætning. Så snart ordet “brud” kommer ind i billedet, er det som om, at der er carte blanche til at skrue priserne uhæmmet op!)

Find inspiration til dit brudehår ved at søge på bridal hair eller bridal updo på YouTube , og når du har fundet noget, der ser lækkert ud, men som ikke kræver 20 års frisørerfaring, så spørg en veninde (eller mor/søster/kusine), om de vil hjælpe dig, Og spørg i god tid, så der er tid til at øve sig.

Du kan også tage kontakt til nogle af landets frisørskoler og spørge, om de har en dygtig elev, der kan stå for opgaven.

Sko, tasker og andet tilbehør
Selvom kjolen og stylingen koster knaster, skal der også skaffes fine sko, en lille jakke el. lign til at dække skuldrene, og måske endda noget fint lingerie til at overraske den nyslåede gom med på bryllupsnatten. Sidstnævnte synes jeg  personligt du bør droppe, idet du først og fremmest har brug  for undertøj, der sidder godt (og glat) under kjolen, men ikke nødvendigvis et blondehelvede med silkebånd og andet gøgl. Fokuser hellere på det tilbehør, som alle kan se, og find så ud af, hvordan du kan skaffe de sidste reservedele, uden at gå konkurs.

Du kan formentlig låne dig frem til en lille taske, eller måske kan du finde en fin lille sag i en genbrugsbutik. En perlebesat vintage clutch passer perfekt til en brudekjole, og de er nemme at finde i de bedre genbrugsbutikker og vintagebutikker, for eksempel Decór i Rømersgade.

Under alle omstændigheder bør du ikke droppe brudetasken. Det er rart at have noget til at opbevare sin makeup, lidt lommetørklæder, og andre småting, og det er de færreste almindelige håndtasker, der passer til en brudekjole (ja, også selvom du er stolt af din Chanel Boy, så giv den en lille pause bare på denne dag).

Uanset årstid vil jeg anbefale, at du skaffer en lille jakke, hvis din kjole er uden ærmer. Det er så ærgerligt at stå foran kirken eller rådhuset og pivfryse, eller iklæde sig sin trælse sorte vinterfrakke, fordi det kun er 12 grader, selvom det er midt i juni (true story – det skete for mig – ikke det med frakken, men vejret!) Jeg fandt den fineste lille hvide brokadejakke i Zara, og jeg har faktisk brugt den mange gange siden. Du behøver altså ikke købe en Malene Birger-jakke til 5.000 kr., som du muligvis kun skal bruge et par timer i dit liv.

Drop de billige brudesko
Endelig er der brudeskoene, og her skal du ikke gå på kompromis. Det gjorde jeg, og det endte med at koste mig dyrt. Jeg havde forelsket mig i et par guldsandaler fra Jimmy Choo, og jeg var så heldig, at jeg fandt dem på Ebay i perfekt stand for bare 700 kr (de stod til 2800 kr. i Kassandra i København). Desværre viste det sig, at de slet ikke kunne sidde fast om min fod, så jeg blev ved med at tabe dem, når vi øvede brudevals. Udsigten til en lang dag og aften – tilmed mit eget bryllup – i nogle sko der konstant faldt af – var ikke særligt tillokkende, så to dage før brylluppet stæsede jeg byen rundt for at finde et par pæne hvide sko med en passende hælhøjde. Det var umuligt at finde. Enten var de lavet af det mest grusomme hvidlilla satin, ellers havde de 15 cm høje hæle.

69
De fine, men upraktiske Jimmy Choo brudesko til venstre, og til højre de behagelige Prada -brudesko, som jeg kunne danse i til den lyse morgen.

Jeg endte derfor (alligevel) i Kassandra og måtte smide en solid portion kontanter efter et par hvide Prada pumps, som jo ikke just var billige brudesko. De viste sig til gengæld også at være helt perfekte. Behagelige, smukke og i formidabel kvalitet. Jeg bruger dem stadig her mange år efter.

Så hvis du sørger for at få prøvet brudeskoene og er ude i ordentlig tid, kan du forhåbentlig undgå at lave en dyr, dum fejl, som jeg gjorde. Og hvis du er heldig at finde et par budgetvenlige brudesko, så køb dem kun, hvis kvaliteten er 100% i orden. Undgå syntetisk læder eller en hælhøjde, der er højere end  hvad du normalt foretrækker. Dine bryllupsminder skal jo helst handle om, at du danser natten lang – ikke at du humper rundt på bare tær med vabler på størrelse med cherrytomater.

Tak til verdens bedste fotograf; Aske Rif Torbensen for at have taget de dejligste bryllupsbilleder, som også har pyntet dette blogindlæg.

Artiklen indeholder affiliatelinks/reklamelinks til produkter, jeg selv bruger/har brugt, og som jeg står 100% inde for.

2 meninger om “Bryllup på budget: Bliv den lækreste brud, uden det koster en formue

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)