8 nemme veje til en mere bæredygtig hverdag

Jeg er blevet meget inspireret af den hastigt voksende Zero Waste bevægelse, der hylder og kæmper for en mere bæredygtig hverdag. Ved at følge diverse blogs og facebookgrupper har jeg fået en masse ideer til små initiativer, som alle nemt kan indføre derhjemme, hvis man ønsker en mere bæredygtig hverdag, både i forhold til at belaste klimaet mindre, men bestemt også for at luge ud i alle de kemikalier og giftstoffer, vi omgiver os med uden at tænke videre over det.

Det er selvfølgelig fristende at smide en masse ting ud, man har derhjemme og erstatte dem med “Zero Waste”-løsninger med det samme, men jeg skal lige understrege, at det ikke er miljøvenligt eller bæredygtigt at smide noget ud, der stadig fungerer. Så hellere bruge det op og så skifte til noget mere bæredygtigt herefter. Eller rettere – det kommer selvfølgelig an på, hvad det er. Hvis man ligger inde med et rengøringsmiddel, der er alt for skrapt, tror jeg personligt, det er bedre, at skifte til et svanemærket alternativ med det samme, og så skaffe sig af med rengøringsmidlet på affaldspladsen.

Små skridt mod en mere bæredygtig hverdag

Her er de ting, jeg selv har skiftet over til, eller vil skifte til senere, i takt med at hjemmelageret er brugt op eller slidt ned. I forhold til, at passe på vores jord, kan det naturligvis ikke måle sig med at droppe bilen eller boykotte flyrejser, men lidt har også ret! Og jeg tror, at små ting tæller langt mere, end vi selv går og tror. Hvis alle gad lave om i deres små vaner derhjemme, tror jeg, vores klode ville være langt bedre stillet, end hvis vi bare fortsætter uden nogen som helst omtanke med at svine jorden til. Ideerne nedenfor er ikke alle zero-waste, men de har det til fælles, at de overordnet er sundere og bidrager til en mere bæredygtig hverdag i forhold til de konventionelle løsninger.

Vaskeæg fyldt med overraskelser

vaskeæg er langt bedre for vandet end almindeligt vaskepulverEt vaskeæg kan erstatte almindeligt vaskepulver og kan angiveligt bruges til op imod 144 vaske. Det svarer til adskillige plastic-dunke med opvaskemiddel. Og så er det uden parfume og skadelige kemikalier. Det skal klart prøves, da det både er billigere og bedre for miljøet. Min eneste bekymring er, om det vasker tøjet rent nok. Men det finder jeg vel kun ud af ved at prøve det 🙂 Vaskeægget EcoEgg fås bl.a. hos den danske øko-webshop Green Goods og koster 79 kr.

Glasbokse til madopbevaring

De fine glasbokse fra ikea kommer enten med bpa-frit plaslåg eller med låg i bambus

Der findes heldigvis flere og flere alternativer til plasticbokse, når det gælder madopbevaring. Mange af dem er temmelig dyre, men efter lidt research fandt jeg IKEA’s nye opbevaringsløsning: Fine glasbeholdere med BPA-frit plastic låg eller låg i bambus (billedet). Glasboksene tåler både fryser og opvaskemaskine. Se udvalget af  de nye IKEA glasbeholdere.

 

Komposterbare affaldsposer

Komposterbare affaldsposer er et godt alternativ til plasticposerAffaldsposer, der rent faktisk kan opløses som kompost. Det er da smart. Jeg forsøger – lidt efter lidt – at gøre vores hjem så plasticpose-frit som muligt. Jeg har lige købt et lille lager af dem hos Økologisk Supermarked, hvor de fås billigt, og hvor der er flere varianter at vælge imellem.

Alternativ til sølvpapir

Udskift stanniol med bees wrap for en mere bæredygtig hverdag
Staniol, alufolie, eller sølvpapir på godt dansk, er noget af det værste, vi kan byde vores natur. Det skyldes, at staniol ganske enkelt ikke kan nedbrydes. Der er desværre staniol eller folie  i masser produkter, men det nemmeste at udskifte er nok det sølvpapir vi bruger til mad. Du kan enten droppe staniol helt og opbevare mad i lukkede beholder, men ellers findes der også det her bee’s wrap, som er lavet af bi-voks og øko-bomuld. Det skal jeg altså prøve. Det fås hos økofamilien.dk.

Naturopvaskebørste i stedet for den klassiske plastic-model

Naturopvaskebørste i træNaturopvaskebørsten holder  angiveligt meget længere end de traditionelle i plastic, og så er den lavet af 100% naturlige materialer. Børstens hår kommer fra en kaktus (ikke piggene, men fra bladene). Og så er den også en hel del pænere end de gængse opvaskebørster i legestuefarver. Den fås bl.a. hos Økologisk Supermarked til kun 15 kr.

Alt-muligt-klude uden microplast

Disse klude er uden microplastJeg må med skam erkende, at jeg ikke anede, at de farverige alt-muligt-klude fra supermarkederne er lavet af microplast. De er straks blevet udskiftet med enten vævede bomuldsklude, eller alt-muligt klude som altså IKKE indeholder plastic. F.eks. dem her fra Green Goods, der er lavet af 100% plantebaseret materiale og tilmed fås en god pris.

Miljøvenligt sengetøj

økologisk sengetøj fra jotexAh, er der noget så skønt som nyt sengetøj? I årevis har det være min guilty pleasure at købe nyt sengetøj to gange om året, nemlig i juli og i januar når Illums Bolighus og Magasin holder udsalg. Nu skal piben dog have en anden lyd, for næste gang, jeg skal have nyt sengetøj, skal det være bæredygtigt fremstillet og som minimum være i økologisk bomuld. Jeg har kig på hjemmesiden Jotex, der har et kæmpe udvalg af øko-sengetøj til rigtig fornuftige priser.

Levende lys uden skadelige stoffer

soyalys er bedre for indeklimaet og for miljøetJeg tror, at selv de mest dedikerede danske klima warriors har svært ved at vinke farvel til stearinlys. Det er synonymt med den danske hygge at tænde lys året rundt. Desværre er de hyggelige lys knap så hyggelige for vores indeklima og sundhed. Men der er findes et alternativ, som jeg glæder mig til at prøve: soyalys! De er bæredygtigt produceret og lavet af soya, og så er de fri for sundhedsskadelige stoffer. Ja, de koster mere, men så kan det være, at man bruger dem lidt sjældnere, og på den måde gør hyggestunderne ekstra særlige, når lysene skal i brug. Soyalys fås bl.a. hos Soys Ecologist Candles.

Artiklen indeholder affiliate links. Det betyder, at jeg får en lille procentdel, hvis du køber et produkt via nogle af linksne. Alle produkter er fundet og udvalgt af mig selv, og firmaerne betaler mig ikke for at skrive om dem. Så ved du det 🙂 

 

 

 

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)